Genen hebben invloed op pesten

Pesten of gepest worden is voor twee derde te verklaren door genetische verschillen tussen kinderen. Dat blijkt uit tweelingenonderzoek waarop Sabine Veldkamp op 18 september promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Eeneiige tweelingen vertoonden meer overeenkomsten in hun betrokkenheid bij pesten dan twee-eiige tweelingen. Dit verschil in betrokkenheid tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen schrijft de onderzoeker toe aan de invloed van genen, omdat eeneiige tweelingen hetzelfde genetische materiaal hebben en twee-eiige tweelingen gemiddeld voor 50 procent verschillende genen hebben.

Een kind met een ouder die vroeger gepest is, lijkt dus een verhoogd risico te lopen om gepest te worden. Veldkamp benadrukt dat verschillen in genen een rol spelen in pesten of gepest worden, maar dit niet betekent dat er niets gedaan kan worden aan pestgedrag.

Voor het onderzoek hebben 8.215 bassischoolleraren van tweelingen een vragenlijst ingevuld met vragen over pestgedrag en slachtofferschap.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam