Gemeenten krijgen geld voor winteractiviteiten

Gemeenten krijgen elk 10.000 euro voor winteractiviteiten om jongeren in coronatijd extra steun te bieden. Dat heeft het Veiligheidsberaad bekendgemaakt.

De coronamaatregelen beperken de dagelijkse activiteiten van jongeren, zoals onderwijs, sport, werk en onderling contact. Dat leidt tot een toenemende overlast van jongeren in de openbare ruimte, aldus het Veiligheidsberaad. Ook is er toenemende zorg over het effect van de maatregelen op de fysieke en psychische gezondheid van jongeren.

Met extra winteractiviteiten kunnen gemeenten jongeren stimuleren om iets voor anderen te doen en jongeren een alternatief bieden voor activiteiten die nu niet of niet goed mogelijk zijn.

De subsidie is een vervolg op het zomerprogramma Jeugd aan Zet in Crisistijd. Afgelopen zomer konden gemeenten met minder dan zestigduizend inwoners subsidie aanvragen voor activiteiten voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Nu komen alle gemeenten in aanmerking voor subsidie en kunnen zij hun activiteiten richten op jongeren van 12 tot 25 jaar. Het geld, in totaal 3,5 miljoen euro, komt uit het budget voor de maatschappelijke diensttijd van jongeren.

Bron: Veiligheidsberaad; VNG; Binnenlands Bestuur