‘Gemeente moet meer kiezen in jeugdzorg’
Gemeenten moeten gerichtere keuzes maken in wie wel en niet hulp en ondersteuning krijgt, om de financiële problemen in de jeugdzorg op te lossen. Dat stelt de visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein in haar eindrapport.
Door problemen in de organisatie en de uitvoering hebben veel gemeenten de kosten van de jeugdzorg nog niet goed onder controle. Dat blijkt uit het eindrapport van de visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein. Die heeft sinds 2019 in dertig gemeenten de knelpunten in de financiering onderzocht. Dat is een fractie van alle aanvragen die gemeenten bij de commissie deden.
Inhoudelijke keuzes
Zowel gemeenten als rijk hebben onderschat hoeveel veranderingen nodig zijn om grip te krijgen op de financiering van het sociaal domein, concludeert de commissie. Toch is dat geen reden om de decentralisatie terug te draaien. Wel is het aanleiding voor gemeenten om concretere en scherpere inhoudelijke keuzes te maken, vooral in de jeugdzorg. Daarvoor is volgens de commissie beter zicht nodig op wie het hardst hulp nodig heeft en wie de meeste moeite heeft om die hulp te vinden.
Samenwerking
Voor een betere afstemming van de jeugdzorg ziet de commissie goede mogelijkheden in nauwere samenwerking met andere lokale verwijzers, zoals huisartsen en jeugdartsen. Ook is een sterkere beleidsmatige en praktische verbinding nodig met passend onderwijs. Die verbinding ontbreekt in veel gemeenten nog.
Kwaliteit
Voor de bekostiging van de jeugdzorg adviseert de commissie gemeenten om nog meer te gaan sturen op de kwaliteit die aanbieders leveren en op de resultaten in plaats van op de prijs. In vervolg op het werk van de visitatiecommissie gaat het Kennisnetwerk grip op het sociaal domein gemeenten hierin verder ondersteunen.
Bron: VNG
Meer informatie
Bericht VNGEindrapport visitatiecommissieKennisnetwerk grip op het sociaal domein