Gemeente moet dakloos gezin tijdelijk opvangen
De gemeente Almere moet een dakloos gezin per direct tijdelijk onderdak bieden, tot zij een formeel besluit heeft genomen over de aanvraag tot opvang. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland beslist in een spoedprocedure.
Het Nederlands-Somalische gezin remigreerde met vier jonge kinderen van Groot-Brittannië terug naar Nederland. De ouders verwachtten in Nederland onderdak te hebben, maar afspraken daarover gingen niet door. Het gezin vroeg de gemeente Almere om opvang. Volgens Almere is het gezin zelfredzaam en is het onvoorbereid uit Engeland teruggekeerd naar Nederland. Maatschappelijke opvang is niet bedoeld voor remigranten, stelt de gemeente.
De vraag of het gezin het vertrek uit Groot-Brittannië afdoende had voorbereid, doet voor de voorzieningenrechter niet meer ter zake. Doorslaggevend is dat het verzoek betrekking heeft op vier jonge, kwetsbare kinderen, die groot belang hebben bij onderdak. Dat belang weegt de rechter, met een verwijzing naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het VN-Kinderrechtenverdrag, zwaarder dan de belangen van de gemeente.
Almere verwacht eind augustus een definitieve beslissing te nemen over opvang voor het gezin. Trouw bericht dat meerdere Nederlandse gemeenten te maken hebben met Nederlands-Somalische gezinnen die vanwege de Brexit terugkeren naar Nederland. Zij zouden dezelfde opvang en begeleiding verwachten als toen zij als vluchteling een verblijfsvergunning kregen. Maar nu gelden voor hen dezelfde regels en wachttijden als voor andere gezinnen.
Anita Kraak, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut, is blij dat de voorzieningenrechter zich laat leiden door het Kinderrechtenverdrag. 'Nu hoop ik dat ook de gemeente zich bij haar definitieve besluit laat leiden door de bedoeling van het verdrag. Wat hebben deze kinderen nodig om gezond en veilig op te groeien?'
Bron: De Rechtspraak; Nederlands Jeugdinstituut; Trouw