'Geef leraren voorrang bij coronatest'

Schoolleiders hebben moeite om voldoende personeel voor de klas te krijgen, doordat leraren met milde klachten vaak langer dan 48 uur moeten wachten op de uitslag van een coronatest, voordat ze weer aan de slag kunnen. Dat blijkt uit een peiling onder zeshonderd schooldirecteuren door de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De AVS wil dat het onderwijs voorrang krijgt bij het testen.

83 procent van de schoolleiders in de peiling maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van leraren. Ze kampen al met personeelstekorten en die lopen op door coronabesmettingen en leraren die uit voorzorg thuisblijven met klachten. In 4 procent van de gevallen krijgen teamleden op school binnen 24 uur de testuitslag, bij 69 procent duurt het 24 tot 48 uur, en bij 13 procent meer dan 48 uur. Daar komt bij dat ze vaak al moesten wachten op de afname van een test.

NJi-directielid Ans van de Maat wijst op het belang van de beschikbaarheid van onderwijs voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. 'Onderwijs bevordert de taal- en kennisontwikkeling. Ook is de school belangrijk voor de sociale ontwikkeling: ze leren er samenwerken, doorzetten en problemen oplossen. Samenzijn met leeftijdsgenoten is belangrijk voor kinderen en jongeren. Het is dus wel begrijpelijk dat de beschikbaarheid van testcapaciteit voor het onderwijs een hoge prioriteit heeft.'

Bron: AVS; Nederlands Jeugdinstituut