'Geef jeugd meer inspraak tijdens en na coronatijd'

Ga het gesprek aan met kinderen en jongeren, maak samen plannen en voer deze uit. Jongerenorganisaties roepen ministers, burgemeesters, wethouders, gemeenteraden, leerkrachten, schoolleiders, sportcoaches, jeugdhulpprofessionals en ouders daartoe op.

Volgens de jongerenorganisaties is het tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit dat kinderen en jongeren meepraten, meedenken en meebeslissen. Alleen zo wordt duidelijk wat zij nodig hebben, welke gevolgen de coronamaatregelen voor hen hebben en welke oplossingen zij zien.

De organisaties willen dat kinderen en jongeren in coronatijd én daarna meer inspraak krijgen in beleid, protocollen en maatregelen. In september komen ze samen met jongeren met een advies over de oplossingen die jongeren zelf zien om structureel mee te beslissen over zaken die hen aangaan.

Volgens Nikki Udo, die vanuit het Nederlands Jeugdinstituut betrokken is bij dit initiatief, is deze oproep juist nu nodig. 'We zien dat jeugdparticipatie de laatste tijd meer aandacht krijgt en dat is mooi. Tegelijkertijd worden er ook nu nog veel beslissingen genomen die veel invloed hebben op het dagelijkse leven van kinderen en jongeren, zonder hen te horen. Denk aan protocollen of coronamaatregelen op school of in een jeugdhulpinstelling. Deze sluiten veel beter aan bij kinderen en jongeren als ze hierover ook hebben meegedacht. En laten we niet vergeten dat meepraten en je mening geven een recht is.'

Bron: NJR; Nederlands Jeugdinstituut