'Doe meer tegen werkdruk in jeugdzorg'

Minister Hugo de Jonge van VWS moet meer doen tegen de hoge werkdruk in de jeugdzorg. Dat schreven de werknemersorganisaties FNV, CNV en FBZ en Jeugdzorg Nederland eind januari in een brief aan de minister.

De Jonge stuurde in december de Verkenning arbeidsmarkt jeugdsector naar de Tweede Kamer. Uit dat onderzoek bleek dat de uitstroom van professionals, het verzuimpercentage en de werkdruk hoog zijn. Een reden voor de hoge uitstroom is dat professionals zich onvoldoende gesteund voelen door hun leidinggevende.

De werknemersorganisaties en Jeugdzorg Nederland hadden meer verwacht van de arbeidsmarktverkenning, schrijven ze in hun brief. Maatregelen zijn volgens hen hard nodig, omdat de problemen alleen maar nijpender worden. Volgens de ondertekenaars is extra geld een essentiële voorwaarde voor verbetering.

Directievoorzitter Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut pleit voor meer ondersteuning van professionals om de werkdruk aan te pakken. 'En dat is meer dan alleen opleiden. Professionals moeten de ruimte krijgen om te leren op de werkvloer. Scholing, reflectie en intervisie dragen bij aan het benodigde vakmanschap en daarmee ook het realiseren van de gewenste transformatiedoelen.'

Bron: FNV; Nederlands Jeugdinstituut