Discriminatie bij mbo-stages in Rotterdam
Tijdens hun zoektocht naar een stageplaats lopen mbo-studenten in Rotterdam het risico om gediscrimineerd te worden op basis van gender en geloofsovertuiging. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.
De onderzoekers stuurden fictieve cv's van gelijkwaardige kandidaten met verschillende achtergrondkenmerken naar stagevacatures. Vrouwelijke studenten werden vaker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan mannelijke studenten. Ook hadden studenten met een Nederlands klinkende naam zonder islamitische vrijwilligerswerkervaring meer kans op een uitnodiging dan studenten met een Marokkaans klinkende naam en islamitische vrijwilligerswerkervaring.
En hoewel er geen significante verschillen gevonden werden tussen profielen met Nederlands klinkende namen en Caribisch en Marokkaanse klinkende namen, bleken studenten met Nederlands klinkende namen wel het vaakst een positieve reactie te ontvangen.
Aanbevelingen onderzoekers
Om stagediscriminatie tegen te gaan, bevelen de onderzoekers aan om de inrichting van het zoekproces naar stages te verbeteren. Bijvoorbeeld door studenten aan een stagebedrijf te koppelen op basis van objectieve criteria zoals leerdoel, soort bedrijf, type werkzaamheden en reisafstand. Hierbij spelen werkgevers ook een belangrijke rol. Ook is het belangrijk dat onderwijsprofessionals op het mbo meer kennis en bewustzijn krijgen over stagediscriminatie. Zowel over het herkennen ervan als over het bespreken met studenten en werkgevers.
Stagediscriminatie is een probleem
'Het onderzoek toont aan dat stagediscriminatie in het mbo een probleem is', zegt Mona Almushat van het NJi. 'Het maakt duidelijk dat stagediscriminatie niet alleen een kwestie is van persoonlijke vooroordelen, maar ook van structurele ongelijkheden in het selectieproces. Bewustwording bij werkgevers en onderwijsinstellingen is noodzakelijk om deze patronen te doorbreken. Alleen door discriminatie te erkennen en actief aan te pakken, kan het mbo zijn rol als springplank naar de arbeidsmarkt voor alle studenten waarmaken. En bijdragen aan een maatschappij waarin iedereen de kans krijgt om diens potentieel te benutten.'
Meer informatie
Bericht Verwey Jonker-instituutPublicatie Mbo-stagediscriminatie in Rotterdam
Lees ook
-
'Verbeter beleid voor gelijke kansen in mbo'
'Verbeter beleid voor gelijke kansen in mbo'De inzet van 1,6 miljard euro om discriminatie en ongelijkheid in het mbo tegen te gaan, heeft niet gezorgd voor gelijke kansen voor alle studenten.
-
Mbo-student wil steun bij stagediscriminatie
Mbo-student wil steun bij stagediscriminatieMbo-studenten willen stagediscriminatie kunnen melden bij iemand die ze vertrouwen en ook anoniem kunnen melden.
-
Betere voorwaarden voor mbo-stagiair
Betere voorwaarden voor mbo-stagiairHet tegengaan van stagediscriminatie en een passende stagevergoeding. Dat zijn enkele van de maatregelen van het Stagepact mbo.
-
Mbo-student centraal
Mbo-student centraalProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie gaat over de samenwerking van mbo-instellingen met andere partijen om studenten extra ondersteuning te bieden.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.