Dijkgraaf: 'Selectieprocedure moet eerlijker'

Hogescholen en universiteiten moeten hun selectieprocedures eerlijker maken om kansengelijkheid te bevorderen. Dat schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat bepaalde groepen studenten minder kans maken op een plek bij een opleiding. Het gaat bijvoorbeeld om eerstegeneratiestudenten of studenten met een migratieachtergrond.

Risico op bevoordeling

Onderwijsminister Dijkgraaf wil dat universiteiten en hogescholen zich bewust zijn van het risico op bevoordeling en kritischer gaan kijken naar hun selectieprocedures. Volgens hem is er voldoende kennis aanwezig om kansenongelijkheid aan te pakken. Hij roept de opleidingen op om die kennis in de praktijk te brengen. Dat bevordert niet alleen de kansengelijkheid, maar zorgt ook voor een meer diverse groep studenten.

Schaduwonderwijs

Dijkgraaf spreekt zich nadrukkelijk uit tegen het zogenaamde 'schaduwonderwijs'. Dit zijn betaalde trainingen die dienen als voorbereiding op selectieprocedures. Toekomstige studenten die zo'n training niet kunnen betalen worden hiermee benadeeld. Dijkgraaf roept opleidingen op om te selecteren op vaardigheden die niet trainbaar zijn, zoals communicatie of samenwerking. Verder gebruiken steeds meer opleiding loting bij hun selectie. Dat is volgens Dijkgraaf ook een goede manier om kansengelijkheid te bevorderen.

Goede voorlichting

Volgens Dijkgraaf ervaren veel studenten de selectieprocedure als een grote uitdaging. Hij benadrukt dat onderwijsinstellingen transparanter moeten zijn over de selectieprocedures die ze gebruiken. Om toekomstige studenten niet onnodig schrik aan te jagen, is goede voorlichting volgens hem belangrijk.

Bron: Ministerie van OCW

Bericht ministerie van OCW

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.