Coronamaatregelen hebben grote impact op kind

De coronamaatregelen hebben een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van iresearch in opdracht van de stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

Kinderen en jongeren hadden ten tijde van de coronamaatregelen minder lichamelijke beweging. Ook nam het beeldschermgebruik in die periode sterk toe. Daarnaast liep een deel van de jongeren studievertragingen op, nam de werkgelegenheid voor hen af en was er meer jeugdoverlast.

Verwachtingen

Bij kinderen en jongeren is, als gevolg van een ongezondere leefstijl gedurende de coronatijd, een toename van gewicht te verwachten. Ook verwachten de onderzoekers een toename van de ongelijkheid, met name onder kwetsbare kinderen en jongeren.

Welzijn en weerbaarheid

Wat betreft welzijn en weerbaarheid werd er bij kinderen en jongeren minder gepest. Daar staat tegenover dat ze meer zorgen en mentale problemen hadden en minder sociale interactie. Ook zorgde de thuissituatie vaker voor spanning en ruzie binnen het gezin.

Belang van interactie

Johan Kruip, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut, vertelt dat de interactie van kinderen en jongeren met hun sociale omgeving, zoals ouders, leraren en sportcoaches, bepalend is voor hun ontwikkeling. 'Door de coronamaatregelen is een groot deel van deze interactie weggevallen. Dit onderzoek toont aan dat dit een negatieve impact heeft op de gezondheid en het welbevinden van veel kinderen. Als de thuissituatie kwetsbaar is zijn de gevolgen extra groot.'

'Nu er weer meer mogelijk is en kinderen weer naar school en de sportvereniging kunnen, is het van belang dat medeopvoeders zoals de leraar en de sportcoach extra oog hebben voor en steun geven aan kinderen die dat nodig hebben', aldus Kruip.

Bron: iresearch; JOGG; Nederlands Jeugdinstituut