Corona treft jeugd met chronische aandoening extra

De coronacrisis treft jongeren met een chronische aandoening nog harder dan hun leeftijdsgenoten. Hun toegang tot zorg is beperkt en hun gezondheid, welzijn en kansen op werk staan onder druk. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting JongPIT.

Met een enquête onder jongeren en gegevens uit gezondheids- en werkgelegenheidsonderzoeken heeft JongPIT onderzocht wat de coronamaatregelen betekenen voor jongeren van 15 tot 30 jaar met een chronische lichamelijke of psychische aandoening. In het rapport staan ook de reacties van vijf experts op de uitkomsten.

Meer dan de helft van de jongeren heeft slechts beperkt toegang tot zorg. Behandelingen worden bijvoorbeeld uitgesteld. Ze zijn lang niet altijd voldoende geholpen met digitale alternatieven. Ook lopen veel jongeren studievertraging op. Daar staat tegenover dat zij online onderwijs vaak als een verademing ervaren.

Zorgen over toekomst

Veel jongeren met een chronische aandoening maken zich zorgen over hun kansen op werk en hun financiële toekomst. Die zorgen lijken terecht. Uit de analyse van eerdere recessies blijkt dat jongeren met een aandoening veel vaker buiten de boot vallen dan andere jongeren.

Een wrange constatering is verder dat jongeren met een lichamelijke aandoening de sociale schade van de lockdown nauwelijks konden inhalen tijdens de versoepeling van afgelopen zomer, door de gezondheidsrisico's die zij lopen.

Oproep

JongPIT besluit het rapport 'Corona effect analyse voor jongeren met een chronische aandoening' met een dringende oproep om in de coronamaatregelen meer rekening te houden met de gevolgen voor deze groep jongeren en daarover met hen in gesprek te gaan.

Bron: Stichting JongPIT