'Compenseer student voor extra studiekosten'

Geef leerlingen een extra herkansing bij het eindexamen volgend schooljaar en compenseer studenten voor de extra studiekosten als gevolg van de coronapandemie. Dat adviseren jongerenorganisaties in een gesprek met minister-president Mark Rutte.

De jongerenorganisaties kregen veel e-mails van scholieren in examenklassen. Leerlingen hebben door het afstandsonderwijs mogelijk leerachterstanden opgelopen. Middelbare scholieren die komend schooljaar eindexamen doen, moeten daarom volgens de jongerenorganisaties recht krijgen op een extra herkansing.

Financiële tegemoetkoming

Studenten in het hoger onderwijs en het mbo constateren dat zij vaker studievertraging oplopen en dus langer geld moeten lenen om te kunnen studeren. De jongerenorganisaties willen dat zij hiervoor een financiële tegemoetkoming krijgen. Daarnaast maken ze zich zorgen over jongeren die hun bijbaan kwijtraken en geen werk kunnen vinden na hun afstuderen. Ook voor hen zou het kabinet een aanpak moeten ontwikkelen.

Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Het is mooi om te zien hoe jongeren van zich laten horen: welke gevolgen heeft deze coronatijd voor school, studie, stage of werk? Dat dit gesprek met de minister-president plaatsvindt, is waardevol. Het is tegelijkertijd belangrijk dat gemeenten, jongerenwerkers, docenten en andere professionals hierover ook het gesprek met jongeren blijven aangaan en samen met hen verkennen welke verbeteringen er mogelijk zijn. Zo hebben jongeren direct invloed op hun eigen leefomgeving en meer grip op hun toekomstperspectief. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meedenken over hoe het na de zomervakantie op school of met de studie verder moet.'

Oproep van Mark Rutte

Op de persconferentie van 19 mei riep Rutte jongeren op om mee te denken over hoe het land er de komende tijd zou moeten uitzien. Jongerenorganisaties gaven gehoor aan die oproep, haalden ideeën op uit het hele land en brachten op 8 juli hun advies uit aan Mark Rutte en drie ministers.

De minister-president en Coalitie-Y delen de zorg over het behoud van voldoende stageplekken en arbeidsplaatsen voor jonge mensen in deze coronatijd. Ze roepen bedrijven op om stages van jongeren zoveel mogelijk door te laten gaan.

Bron: NRC; Nederlands Jeugdinstituut

Videobeschrijving

De oproep van minister Rutte en Coalitie-Y.