Chronische stress op jonge leeftijd is ongezond
Chronische stress op kinderleeftijd kan op latere leeftijd leiden tot gezondheidsklachten zoals depressie, longziekten, hart- en vaatziekten en overgewicht. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de Universiteit Maastricht.
'Early life stress' of chronische stress tijdens het opgroeien kan schade veroorzaken aan hersenen en andere organen. Op volwassen leeftijd geeft het een verhoogde kans op psychische en lichamelijke ziekten en ongezond gedrag. Het gebruik van digitale en sociale media is een ontwikkeling die kan bijdragen aan langdurige stress. Kinderen staan voor meer keuzen en voelen onderlinge competitiedrang en de drang om zich te profileren. Daarnaast hebben kinderen last van prestatiedruk.
Stress hoort bij het leven en kan positief zijn. Kinderen moeten dan ook niet tegen alle vormen van stress worden beschermd, aldus de onderzoekers. Zij hebben uitdagingen nodig om zich te ontwikkelen. Een veilige gehechtheidsrelatie tussen kind, ouders en andere volwassenen kan voorkomen dat stress uitmondt in chronische stress.
Caroline Vink, beleidsadviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut: 'Het NCJ-onderzoek biedt inzichten waar professionals rekening mee moeten houden. Stress is niet slecht, maar een onmisbare factor om je gezond te kunnen ontwikkelen. Een veilige en zorgzame omgeving biedt meestal voldoende tegenwicht aan chronische stress.'
Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid