Centrale zorgverlener helpt kind met obesitas

Het loont om een centrale zorgverlener aan te stellen in gezinnen waarvan een of meerdere kinderen met obesitas kampen. Dit blijkt uit de resultaten van een driejarig project Aanpak Gezond Gewicht van Amsterdam en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

De afgelopen drie jaar begeleidde 120 centrale zorgverleners in Amsterdam meer dan 2.000 kinderen en hun ouders. Om ervoor te zorgen dat gezinnen op de lange termijn gezonder gaan leven werden ze maximaal drie jaar begeleid. Een centrale zorgverlener is een jeugdverpleegkundige die de zorg coördineert van de professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van het gezin naar een gezonde leefstijl.

Van het aantal kinderen dat begeleiding ontving geeft 70 procent aan zich 'beter te voelen'. Daarnaast is het gewicht gestabiliseerd of afgenomen bij een groot deel van de kinderen .

Het driejarige project wordt met twee jaar verlengd, zodat gezinnen die onlangs gestart zijn het traject kunnen afmaken. Zorginstituut Nederland onderzoekt of de centrale zorgverlener voor alle kinderen met obesitas ingezet kan worden.

Martijn van Wietmarschen, medewerker bij het Nederlands Jeugdinstituut, onderschrijft het belang van een centrale zorgverlener. 'Aan een ongezonde leefstijl van kinderen en gezinnen liggen veelal complexe en taaie problemen ten grondslag. Vaak spelen sociale en emotionele problemen een grote rol. Alleen aandacht voor bijvoorbeeld voeding, beweging en eventuele medische problemen is dan ontoereikend.'

'Als onder andere huisartsen, ouder-en kindteams, en jeugdhulp integraal samenwerken kunnen we ondersteuning op maat geven aan een gezin, waardoor de kans groter wordt dat de leefstijl blijvend verbetert. Het coördineren en bewaken van de samenhang van alle activiteiten is daarbij essentieel', aldus van Wietmarschen.

Bron: Zilveren Kruis; Nederlands Jeugdinstituut