In de eerste helft van 2023 kregen 394.000 kinderen en jongeren tot 23 jaar een vorm van jeugdzorg. Dat zijn er 2.000 meer dan in de eerste helft van 2022. Onder jeugdzorg vallen jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De stijging ten opzichte van 2022 komt doordat meer jongeren ambulante jeugdhulp kregen. Het aantal jongeren dat jeugdhulp met verblijf kreeg, nam juist af. Ook het aantal jongeren met jeugdbescherming nam af. Bovendien werden voogdij-trajecten het afgelopen jaar vaker afgesloten omdat het gezag weer terug ging naar de biologische ouders. Meestal eindigen voogdij-trajecten omdat het kind 18 jaar wordt. Het aantal jongeren dat jeugdreclassering kreeg, bleef gelijk.
Voorlopige cijfers
Afke Donker van het Nederlands Jeugdinstituut benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers. 'We weten dat de voorlopige cijfers standaard een onderschatting zijn van het werkelijk gebruik. Er komen nog kinderen bij van wie de hulp al wel gestart is, maar van wie de gegevens nu toch nog niet zijn aangeleverd aan het CBS. Deze onderschatting ligt de afgelopen jaren stabiel op ongeveer 5 procent. Dit betekent dat het jeugdhulpgebruik waarschijnlijk met 5 procent is gestegen. Deze stijging is vooral zichtbaar in de toename van het aantal jongeren met jeugdhulp zonder verblijf.'
Uitdagingen in het gezin
Jongeren met jeugdzorg hebben vaker dan hun leeftijdsgenoten te maken met problemen en uitdagingen in het gezin. Zo volgen jongeren met jeugdzorg vaker speciaal onderwijs, wonen hun biologische ouders vaker niet meer bij elkaar, en is er in hun gezin ook vaak andere zorg, zoals Wmo of ggz. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
Hulp thuis
'We zien dat in de voorlopige cijfers het gebruik van jeugdhulp met verblijf iets is gedaald, maar dat jeugdhulp met verblijf wel vaker start met een crisis', vertelt Donker. 'Waarschijnlijk doen professionals erg hun best om hulp thuis in te zetten, zodat kinderen niet ergens anders hoeven te wonen. De ingezette hulp kan natuurlijk onvoldoende blijken te zijn. Als de situatie escaleert, kan het kind alsnog jeugdhulp met verblijf krijgen.'
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Samen in gesprek over cijfers
Samen in gesprek over cijfersProfessionalsBeleidsmakersLeidraad om, met de juiste mensen, het gesprek over cijfers te voeren en gezamenlijk doelen te bereiken. Dit draagt bij aan een effectief jeugdbeleid.
-
Kwaliteitskompas: samen maken we het verschil voor kinderen en jongeren
Kwaliteitskompas: samen maken we het verschil voor kinderen en jongerenVoor wieBeleidsmakersBen jij beleidsmaker bij een gemeente, zorgaanbieder of in het onderwijs? Benut het Kwaliteitskompas om betere resultaten te bereiken.
-
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruik
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruikIn dit essay analyseert het NJi de groei van het jeugdzorggebruik en pleit het voor verbetering van de omgeving waarin de jeugd opgroeit.