Een aantal gemeenten biedt KOPP/KVO-kinderen voor minimaal twee jaar een plek op de kinderopvang, buitenschoolse opvang of sportclub. Hier kunnen ze ontspannen en onbezorgd spelen met leeftijdsgenoten.
De opvangplekken bieden de kinderen van ouders met een verslaving of psychische klachten een gezondere omgeving dan thuis. Tegelijkertijd ontlast de opvang ouders tijdelijk van hun zorgtaken. Het idee is dat de stress bij het kind verdwijnt en de opvang uithuisplaatsing voorkomt. Ook hoopt men de kans op kindermishandeling te verkleinen. Kinderen kunnen op deze manier in een zo 'normaal' mogelijke omgeving opgroeien met eventuele hulpverleners op de achtergrond.
Aan de pilot van het buitenshuisproject doen elf gemeenten mee: Almelo, Almere, Blaricum, Eemnes, Laren, Groningen, Huizen, Hilversum, Maastricht, Waadhoek en Wijk bij Duurstede. Een soort gezinscoach onderhoudt de contacten met de ouders, kinderen, opvangmedewerkers en eventuele hulpverleners van bijvoorbeeld het wijkteam. Medewerkers die de kinderen opvangen, krijgen een training om te leren omgaan met een getraumatiseerd kind.
Bron: Zorg+Welzijn