Boostervaccin voor jongeren goedgekeurd

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het vaccin van BioNTech/Pfizer goedgekeurd als booster voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Zij kunnen vanaf 7 maart een boostervaccinatie halen bij de GGD. Dat heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.

Het EMA heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van het vaccin bij jongeren onderzocht. Zij concluderen dat het vaccin veilig en effectief is om als booster voor jongeren te gebruiken.

Eerder stelde de Gezondheidsraad in een advies geen medische noodzaak te zien voor een booster voor alle jongeren, omdat de gezondheidswinst voor die groep beperkt is. Wel adviseerde de raad om de booster beschikbaar te stellen aan jongeren met een ernstige afweerstoornis en jongeren die een booster willen om hun kwetsbare familieleden te beschermen. Jongeren met een ernstige afweerstoornis konden al een booster halen.

Jongeren beslissen zelf of zij een boostervaccinatie willen. Zij kunnen daarvoor een afspraak maken door te bellen met de GGD. Volgens het ministerie is het belangrijk dat zij goed hebben nagedacht over hun keuze. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak. 

Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie

Bericht VWS

Lees ook