'Afvalcoaches' maken misbruik van anorexiapatiënten

Mannen die zich op zogenaamde pro-ana-websites voordoen als afvalcoach maken misbruik van anorexiapatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 77 meisjes en 2 jongens die hiermee in aanraking kwamen.

Pro-ana-sites zijn websites die anorexiapatiënten stimuleren in hun drang om extreem af te vallen. Pro-ana-coaches zijn vaak mannen tussen 20 en 30 jaar die zich op deze websites voordoen als afvalcoach om jongeren met anorexia te helpen met afvallen. Daarbij vragen zij vaak om seksueel getinte foto's en filmpjes. Soms ontmoeten coach en jongere elkaar ook.

Zo'n 40 procent van de respondenten deelde naaktfoto's. Tien meisjes gingen in op het verzoek om elkaar te ontmoeten. Vier meisjes, drie van hen minderjarig, zijn tijdens die afspraak seksueel misbruikt.

Het CKM, dat voor het onderzoek samenwerkte met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme, wil dat de regering maatregelen neemt. Zo moet er een online campagne komen gericht op meisjes die contact hebben met pro-ana-coaches. Ook moeten professionals deze kwetsbare jongeren beter signaleren en beschermen.

Bron: Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel