Advies: Ongelijk investeren voor gelijke kansen

Geef gemeenten en besturen een grotere rol bij de verdeling van extra geld voor scholen. Dat staat in het eindadvies van het Plaform Perspectief Jongeren (PPJ) over de besteding van het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs).

Het PPJ is een onafhankelijke commissie van het NP Onderwijs. Het NP Onderwijs is begin 2021 ingesteld om leervertraging door de coronapandemie in te halen, kansenongelijkheid weg te nemen en het welbevinden van leerlingen te herstellen.

Het PPJ is positief over de meerwaarde van het NP Onderwijs, maar het heeft wel kanttekeningen. Zo vermoedt het PPJ dat het extra geld ten koste ging van de kansengelijkheid. Omdat het geld over alle scholen gelijk verdeeld werd, profiteerden ook scholen zonder acute problemen of veel kwetsbare leerlingen van het programma. Het gebeurde zelfs dat die scholen het extra geld gebruikten om onderwijskrachten te onttrekken aan de scholen die ze het hardste nodig hadden. Daarom adviseert het PPJ gemeenten en schoolbesturen een grotere rol te geven bij de verdeling van middelen. Zij kunnen ervoor zorgen dat het geld terecht komt bij de leerlingen die het nodig hebben.

Verbinding tussen gemeenten en onderwijs

Ook adviseert het PPJ dat binnen het gemeentelijk jeugdbeleid samen met scholen opgetrokken wordt om zo het mentaal welbevinden van vooral kwetsbare jongeren te bevorderen. Professionals uit bijvoorbeeld het jongerenwerk, buurtsport en buurthuizen kunnen daarin een rol spelen.

Het aanstellen van een regeringscommissaris Jeugd kan ook bijdragen aan meer eenheid in het jongerenbeleid, stelt het PPJ. Dit kan leiden tot een grotere afstemming van beleid en kan de betrokkenheid van jongeren bij politieke besluitvorming vergroten.

Structurele samenwerking

'De gelijke verdeling van de middelen uit het NP Onderwijs over scholen maakt het lastig om het geld in te zetten waar het het hardst nodig is', herkent Chaja Deen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'En om de samenhang te organiseren met het gemeentelijk jeugdbeleid. Ook door de versnippering van alle tijdelijke subsidies in het onderwijs- en jeugdbeleid is het voor alle betrokken partijen lastig om structureel samen te werken.'

Meer informatie

Eindadvies Platform Perspectief JongerenVierdelige podcast: Laatste adviezen Platform Perspectief Jongeren

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.