Het aantal zwangeren met depressieve klachten is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University onder meer dan 3.000 vrouwen.
In 1988 had 7 procent van de zwangere vrouwen last van depressieve klachten. Dit percentage is in 25 jaar gegroeid naar 14 procent. De onderzoekers spreken van een paradox. Factoren die tegen depressie beschermen zijn namelijk sterk verbeterd. Zo nam in de afgelopen jaren het aantal laagopgeleide vrouwen af van 26 naar 5 procent en daalde het aantal aanstaande moeders dat rookt van 16 procent naar 7 procent.
Het Tilburgse onderzoek suggereert dat er mogelijk nieuwe 'uitlokkende' factoren zijn ontstaan. Zo hebben vrouwen met meer dan één kind en een betaalde baan meer kans op depressieve klachten. Ook het intensieve gebruik van sociale media door jonge vrouwen kan een rol spelen.
De onderzoekers menen dat prenataal onderzoek een meer 'holistische' benadering moet krijgen, met aandacht voor het algemeen welzijn van de moeder. Zwangeren worden nu vooral lichamelijk onderzocht op bijvoorbeeld bloeddruk en gewicht en niet op hun psychische gesteldheid.
Bron: Tilburg University