Het aantal jongeren dat in 2020 in een instelling voor JeugdzorgPlus is geplaatst, daalde ten opzichte van het jaar ervoor met 18 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse plaatsingsgegevens over JeugdzorgPlus.
Het aantal jongeren in een JeugdzorgPlus-instelling daalt sinds 2018. Dat komt doordat Jeugdzorg Nederland en de andere jeugdbranches gesloten plaatsingen zoveel mogelijk voorkomen.
Zo bespreken professionals tijdens trajectberaden en specialistentafels wat de best passende zorg is voor aangemelde jongeren. Ook krijgen jongeren vaker intensieve ambulante zorg. Bovendien worden gesloten jeugdzorginstellingen op een aantal plekken omgebouwd tot kleinschalige woonvoorzieningen met een open karakter.
'Het is fijn dat jongeren steeds minder vaak in een gesloten regime geplaatst worden', zegt Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om een juiste behandeling op maat te bieden die past bij de levensfase en de situatie waarin jongeren zich bevinden. Ook is het veel beter voor hun welzijn en ontwikkeling als zij niet op een plek zitten waar hun vrijheid beperkt wordt.'
Bron: Jeugdzorg Nederland; Nederlands Jeugdinstituut