Aanpak jonge verdachten minder effectief

De aanpakken voor 12- en 13-jarige misdrijfverdachten zijn mogelijk minder effectief door een te lange doorlooptijd van jeugdzittingen en een gebrek aan pedagogische kennis bij de politie. Dat blijkt uit het onderzoek Misdrijven in kinderschoenen, dat onderzoeksbureau Beke deed in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van toezeggingen van demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming om te kijken naar de mogelijkheden voor deze specifieke groep jongeren. Voor het onderzoek zijn professionals bij de politie, het OM, de Raad voor de Kinderbescherming, de jeugdbescherming, de jeugdzorg, Veilig Thuis, wijkteams, Halt en de jeugdadvocatuur ondervraagd.

Details van misdrijf vergeten

Jeugdzittingen vinden regelmatig te lang na het delict plaats, waardoor de uiteindelijke aanpak van jonge misdrijfverdachten minder effectief is. Zij zijn door de lange tijd tussen het delict en de zitting vaak de details vergeten, waardoor ze het delict sneller bagatelliseren en er minder daadkracht is. Daarom is het nodig de vertraging in de doorlooptijd terug te dringen.

Volgens professionals uit de advocatuur, de jeugdzorg en Halt is er binnen de politie weinig pedagogische kennis. Wanneer de politieopleiding meer aandacht besteedt aan jeugdzaken zal de effectiviteit van politieaanpakken voor 12- en 13-jarigen verbeteren. Binnen de jeugdketen is er daarnaast te weinig kennis over de digitale belevingswereld van deze doelgroep. Daarom moet men investeren in expertise in digitale delicten, zodat de juiste aanpakken ingezet kunnen worden.

LIJ nog te beperkt ingezet

Een ander aandachtspunt is de nog te beperkte inzet van het Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ). Het LIJ helpt professionals in de strafrechtketen om een inschatting te maken van de kans op herhaling en de aanwezige risico- en beschermende factoren. Het is belangrijk te investeren in het draagvlak voor en kennis rondom het LIJ. Met een optimale inzet van het LIJ is het makkelijker een aanpak te kiezen die goed aansluit bij jonge verdachten.

Bron: Bureau Beke