Zoeken naar beschikbare gegevens
Beschikbare gegevens
Het is verleidelijk om bij het inrichten van een monitor direct te bedenken welke gegevens je wil monitoren en wie die gegevens kan vastleggen. Vaak zijn er echter al zo veel gegevens beschikbaar dat het niet nodig is om nog meer te verzamelen.
Kijk dus eerst of er bestaande gegevens zijn die je vragen beantwoorden, in plaats van nieuwe gegevens op te vragen. Bedenk daarbij niet alleen wát je wilt weten, maar vooral ook waarom je dat wilt weten. Dan blijkt misschien dat net iets andere gegevens ook goede informatie bieden.
Vrij gemakkelijk beschikbare gegevens zijn bijvoorbeeld gegevens uit cliënttevredenheidsvragenlijsten en instrumenten van jeugdhulpaanbieders, gemeentelijke gegevens over de bevolking op wijk- en buurtniveau, bevolkingsenquêtes van de gemeente en gegevens die de GGD verzamelt in bijvoorbeeld een jeugdmonitor.
Harde en zachte gegevens
Bieden de beschikbare gegevens niet precies die informatie die je zoekt, dan kun je voorlopig genoegen nemen met gegevens die 'goed genoeg' zijn.
Informatie hoeft ook niet altijd gebaseerd te zijn op 'harde' registratiegegevens, zoals het aantal kinderen met overgewicht. Ook 'zachtere' gegevens leveren nuttige informatie op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesprekken die je kunt voeren met cliënten in een focusgroep.
Mogelijke bronnen
- Jeugdmonitor CBS
- StatLine (CBS)
- Jeugdmonitor StatLine (CBS)
- Staat van de Jeugd (NJi)
- Impactmonitor huiselijk geweld en kindermishandeling (CBS)
- Waar staat je gemeente? (VNG)
- De KIS Wijkmonitor biedt cijfers over de inwoners van een gemeente en haar wijken
- Cijfers over jeugd en opvoeding (NJi)
- Eurostat (Europese Commissie)
- OECD Data
- Raad voor de Kinderbescherming
- Trimbos Cijfers
- Onderwijs in cijfers (CBS, DUO en OCW)
- Open data (Dienst Uitvoering Onderwijs)
- Monitor aansluiting onderwijs jeugdhulp (NJi)
- Dashboard passend onderwijs (PO-Raad, VO-raad, Kennisnet)
- VSv Kompas (Ingrado)
- Cijfers van de plaatselijke GGD
- Cijfers van je eigen organisatie
- Ketendata iWmo en iJw (inlichtingenbureau.nl) – Gemeenten kunnen data uit het berichtenverkeer opvragen.
- Kansenkaart – Hoe omstandigheden van jeugd hun kansen in de toekomst kunnen beïnvloeden. Dit helpt om gericht positief jeugdbeleid vorm te geven.