Hoe begeleid ik mijn kind bij een klimaatdemonstratie?

Veel kinderen en jongeren maken zich zorgen over het klimaat. Ze krijgen er op school les over, of komen er via vrienden mee in aanraking. In een wereld waarin klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt, sta jij als ouder voor de uitdaging om je kind daarin te begeleiden. Het kan zijn dat jouw kind actie wil ondernemen, zoals demonstreren. Of jij wilt je kind, door samen te demonstreren, iets meegeven. Op deze pagina lees je meer over de redenen om te demonstreren. En wat je kunt doen in het begeleiden van je kind vooraf en tijdens een demonstratie.

Redenen om te demonstreren

Het recht en de vrijheid om te demonstreren

Demonstratierecht is vastgelegd in de Nederlandse Grondwet. Dit biedt volwassenen, maar ook kinderen en jongeren de kans om mee te doen met maatschappelijke discussies. En zichzelf te laten horen. Bij demonstraties komen mensen samen om aandacht te vragen voor maatschappelijke onderwerpen. Bijvoorbeeld onderwijs, gelijke behandeling, het woningtekort of het klimaat. Door kinderen en jongeren de vrijheid te geven om te demonstreren en hen te laten meebeslissen, ondersteun je hun zelfstandigheid. Lees meer over je rechten en plichten als demonstrant.

Een kind is juridisch vrij om te demonstreren en juridisch goed beschermd

Oefening in het zorgen voor verandering

Kinderen en jongeren kunnen een rol spelen in het zorgen voor verandering. Demonstreren kan hiervoor een vorm zijn die leerzaam is. Voordat je gaat demonstreren ben je bezig met het vormen van je mening. En hoe je die naar voren wilt brengen: wat vind ik van het onderwerp en waarom vind ik dat? Als je een spandoek maakt, dan bepaal je de boodschap die erop komt te staan en hoe je die respectvol kunt laten zien. Lees meer over klimaatacties en demonstraties.

Demonstreren is ook een manier om te laten zien dat je iets voor de wereld kunt doen. Ik heb dat van huis uit niet geleerd. Het is een vorm van burgerschap, laten zien dat je dit mag. Dat is een belangrijk gebaar naar mijn kind.

Samen met anderen

Demonstraties zijn een manier om jezelf te laten horen. En waar je je verbonden voelt met anderen die dezelfde zorgen hebben. Het samen ergens voor gaan zorgt ervoor dat je elkaar wil leren kennen, je ervaringen en emoties wil delen en met elkaar in gesprek wil gaan. Dit geeft een gevoel van samenzijn.

Tijdens een demonstratie is er veel aandacht voor zorgen voor elkaar. Het is vaak een warme en vriendelijke sfeer. Wat je ook ziet is dat, naast de demonstratie zelf, er vooraf en achteraf ook allerlei mogelijkheden tot ontmoetingen zijn. Ook komen jongeren tijdens acties en demonstraties vaak inspirerende personen, teksten en verhalen tegen. Dit kan hen helpen om zelf ook actief te worden. Of een voorbeeld te vinden in mensen die opkomen voor hun mening.

Ik moet twee keer actievoeren; één keer thuis en één keer op de snelweg.

Voorbereiding

Misschien is je kind enthousiast over demonstreren en moet jij aan het idee wennen? Of vinden jullie het allebei een goed idee? Er kunnen best wat dingen zijn die jou en je kind tegenhouden om te demonstreren. Denk aan politiegeweld in het nieuws. Of gepest worden omdat anderen het niet met je eens zijn. Het is belangrijk hier met je kind over te praten, zodat je weet wat je kind denkt en je uitleg kunt geven. Pas dit aan op de leeftijd van je kind.

Denk bijvoorbeeld na over wat je wel of nog niet vertelt over demonstreren. En vertel je kind hoe een demonstratie eruit kan zien. Bijvoorbeeld hoeveel mensen er zijn. Of wat er allemaal kan gebeuren. Praat over waarom jullie gaan demonsteren, zodat duidelijk is hoe jullie erover denken. Dit helpt bijvoorbeeld ook bij het maken van een spandoek. Samen actie ondernemen geeft kinderen een gevoel van betrokkenheid. Het laat hen zien dat ze een verschil kunnen maken. Wat ook helpt is om eerst een keer zelf te gaan demonsteren, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Risico's en regels van een klimaatdemonstratie

Als je gaat demonstreren met je kind is het goed om na te denken naar wat voor demonstratie je gaat. Maak bij elke demonstratie de afweging of je je kind wel of niet mee wilt nemen. Bedenk welke risico's elke demonstratie heeft en waar je gaat staan. Bedenk ook wat je eigen grenzen zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als het onrustig wordt? Het kan prettig zijn om hier van tevoren over na te denken en samen met je kind afspraken over te maken.

Weet dus wat je kunt verwachten, maar ook wat de regels zijn. Bijvoorbeeld waar de politie zich aan moet houden. Extinction Rebellion heeft een aparte groep waaraan je vragen kunt stellen over de rechten die je hebt. Deze groep organiseert ook actietrainingen die je kunt volgen om goed voorbereid te zijn. Via zo'n actiegroep kun je ook in contact komen met andere ouders waarmee je ervaringen kunt delen. Andere klimaatbewegingen zijn; Friday's For Future, Just Stop Oil, Stop Fossil, Next Generation en CCA. Daarnaast zijn praktische middelen ook onmisbaar, denk aan voldoende eten en drinken of warme kleren.

De aanwezigheid van kinderen maakt de sfeer in een demonstratie gemoedelijker. Ik zit daar ook voor hun toekomst

Tijdens de demonstratie

De sfeer bij een demonstratie is vaak vriendelijk, steunend en warm. Zo worden er bij demonstraties met een laag risico vaak muziek gemaakt en gezongen of creatieve activiteiten georganiseerd. Volgens sommige ouders hangt er vaak een festival-sfeer. Een demonstratie met een hoge risico kan meer dreigend voelen. Leg vooral de aandacht op je kind als je die meeneemt naar een demonstratie. Het ligt aan de leeftijd van je kind wat je wel en niet kunt meemaken van een demonstratie. Verwacht dus niet teveel voor jezelf.

Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind. Probeer regelmatig te kijken of het nog veilig is door dit te checken bij de begeleiders van de demonstratie. Verloopt de demonstratie bijvoorbeeld nog steeds vreedzaam? Blijf kijken hoe het met je kind gaat. Wil je kind weg? Verlaat dan de demonstratie.

Als ik met mijn kind naar een demonstratie ga, ben ik vooral bezig met mijn kind. Hoe het voor haar is.

Lees meer over wat je als ouder samen met je kind kunt doen rond klimaatverandering op de pagina De betekenis van het klimaatthema voor opgroeien en opvoeden.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders