Opleiding en professionalisering
De werkzaamheden van jongerenwerkers vragen om diverse vaardigheden en vakkennis. Jongerenwerkers moeten zowel booksmart als streetwise zijn. Er bestaat, op een minor of bijvak na, echter geen gespecialiseerde opleiding om jongerenwerker te worden.
Opleidingen
Veel jongerenwerkers hebben een van de volgende opleidingen gevolgd: Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), Social Work of Sociaal Cultureel Werker (SCW). Het opleidingsniveau varieert van mbo tot hbo. Hieronder bespreken we een aantal manieren om te werken aan kwaliteit en professionalisering, zoals competentieprofielen en beroepsregistratie.
Competentieprofielen
Een competentieprofiel geeft aan over welke kwaliteiten jongerenwerkers moeten beschikken. Bijvoorbeeld het bevorderen van participatie van jongeren aan de samenleving of een veilige omgeving creëren. Maar ook intercultureel werken of het hebben van bepaalde vaardigheden in de begeleiding van jongeren. Een competentieprofiel helpt zowel werkgevers als professionals bij het opleiden en bijscholen van jongerenwerkers.
Er zijn verschillende competentieprofielen die aansluiten bij de werkzaamheden van jongerenwerkers. Een aantal voorbeelden zijn:
Competentieprofiel JongerenwerkBeroepscompetentieprofiel voor de sociaal werker (Welzijn en maatschappelijke dienstverlening)ETS Competence model for youth workers to work internationally
Meer informatie
Verbeter jongerenwerk! Praktisch handboek om de kwaliteit van jongerenwerk te verhogen
Beroepsvereniging en beroepscode
BVjong, de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers, stelde in het voorjaar van 2014 een beroepscode vast. De code maakt duidelijk wat mensen die te maken hebben met kinder- en jongerenwerkers mogen verwachten. De beroepscode is daarmee een waardevolle aanvulling op het competentieprofiel.
Beroepsregistratie
Voor jongerenwerkers zijn er diverse opties voor wat betreft beroepsregistratie. Vaak is de beroepsregistratie die gekozen wordt afhankelijk van de organisatie waar de jongerenwerker werkzaam is of de eisen die de gemeente stelt. Zo is het voor jongerenwerkers mogelijk om zich te registreren als sociaal werker of jongerenwerker bij Registerplein. Een andere optie is het registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Onderbouwing jongerenwerk
Jongerenwerkers moeten kunnen aantonen hoe ze bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de jeugd. Dit kan een jongerenwerker bijvoorbeeld doen aan de hand van de top 10 van beschermende factoren. Deze zijn opgesteld op basis van theorie en onderzoek. De factoren dragen bij aan een positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Door na te denken over hoe je als jongerenwerker bijdraagt aan deze factoren, kun je werken aan verdere professionalisering. Daarnaast kun je hiermee jouw opdrachtgever inzicht geven hoe jouw werk bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de jeugd.
Lees de 10 beschermende factoren
Daarnaast wordt er door het lectoraat Youth Spot van de Hogeschool van Amsterdam gewerkt aan de wetenschappelijke en methodische onderbouwing van het jongerenwerk. De verschillende onderzoeken en methodieken die door Youth Spot zijn ontwikkeld vind je op hun website.
Meer informatie
Als opbouwwerker manoeuvreren tussen bewoners en de eigen professionele agendaStille krachten van de verzorgingsstaat: De precaire professionalisering van de sociaal-culturele beroepen
Lees ook
-
Sport en cultuur in het jongerenwerk
Sport en cultuur in het jongerenwerkVoor wieProfessionalsBeleidsmakersOp deze pagina vind je informatie en handige bronnen over hoe je sport en cultuur kunt inzetten binnen het jongerenwerk.