Jongerenwerk in Europa

In Europees verband werken Nederland en andere landen samen om het jongerenwerk in Europa te versterken. Dit gebeurt door gezamenlijke strategieën af te spreken, via subsidieprogramma's en door kennis en ervaring uit te wisselen.

Jeugdstrategie en jongerenwerkagenda

EU Youth Strategy

De Europese Jeugdstrategie is het raamwerk voor Europees jeugdbeleid voor de periode 2019–2027. De strategie richt zich op drie kernthema's: betrekken (engage), samenbrengen (connect) en versterken (empower). Daarnaast draagt de strategie bij aan het realiseren van de elf European Youth Goals. Deze doelen zijn samen met jongeren uit heel Europa ontwikkeld. Het jongerenwerk speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van de Europese Jeugdstrategie.

European Youth Work Agenda

In 2020 hebben de Europese lidstaten de European Youth Work Agenda opgesteld: een toekomstagenda voor de ontwikkeling en versterking van het jongerenwerk. De European Youth Work Agenda is een politieke afspraak die op verschillende plekken praktische uitvoering krijgt: lokaal, in de verschillende landen en op Europees niveau. De agenda bestaat uit acht thema's:

  • aanbod van goed lokaal jongerenwerk
  • kwaliteitsontwikkeling
  • community of practice voor samen werken en leren
  • samenwerking met sectoren buiten het jongerenwerk
  • zichtbaarheid en erkenning
  • innovatie en nieuwe uitdagingen
  • jeugdbeleid
  • Europees strategisch kader voor het jongerenwerk

De uitvoering van de European Youth Work Agenda wordt ook wel het Bonn Process genoemd. In Nederland neemt het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd het voortouw om de mogelijkheden van de European Youth Work Agenda te benutten voor het jongerenwerk.

Europese programma's en samenwerkingen

Erasmus+ Jeugd

Logo Erasmus

Erasmus+ Jeugd is het Europese subsidieprogramma voor jongeren en jongerenwerk. Het programma biedt subsidiemogelijkheden voor onder meer jongerenuitwisselingen en jongerenparticipatieprojecten. Maar ook voor trainingen en studiebezoeken voor jongerenwerkers, en internationale partnerschappen tussen jongerenwerkorganisaties. Meer informatie vind je op de website van Erasmus+.

European Solidarity Corps

Het European Solidarity Corps is een Europees subsidieprogramma voor jongeren en organisaties die met jongeren werken. Het programma biedt subsidiemogelijkheden voor Europees vrijwilligerswerk en voor solidariteitsprojecten. Meer informatie vind je op de website van het European Solidarity Corps.

European Academy on Youth Work

De European Academy on Youth Work (EAYW) is een Europees platform voor innovatie en kwaliteit in het jongerenwerk. De EAYW doet onderzoek, verzamelt informatie over trends en ondersteunt kennisuitwisseling tussen professionals in heel Europa. Iedere twee jaar wordt een grote Europese bijeenkomst georganiseerd waarbij jongerenwerkers en onderzoekers kennis en ervaring uitwisselen over nieuwe trends en ontwikkelingen in het jongerenwerk. Lees meer op de website van de EAYW.

European Youth Work Conventions

Iedere vijf jaar vindt een European Youth Work Convention plaats. Dit zijn grootschalige Europese bijeenkomsten waarin alle partijen die een rol spelen in het jongerenwerk bij elkaar komen en kennis en ervaring met elkaar delen. Tot nu toe hebben er drie European Youth Work Conventions plaatsgevonden: in 2010 in Gent, in 2015 in Brussel en in 2020 online vanuit Bonn. Aan het einde van iedere bijeenkomst wordt een slotverklaring opgesteld waarin het hele Europese jongerenwerkveld zich committeert aan nieuwe ambities en doelen. De vierde European Youth Work Convention vindt plaats in mei 2025 in Malta. Lees meer informatie over de laatste European Youth Work Convention op de website van het Bonn Process.

Youth Partnership

In het Youth Partnership werken de Europese Commissie (Europese Unie) en de Raad van Europa al sinds 1998 samen op het gebied van jeugd. Belangrijkste doel van deze samenwerking is om meer Europese eenheid in het jeugdveld te creëren. Het partnerschap houdt zich bezig met onderzoek (bijvoorbeeld via de Pool of European Youth Researchers), de ontwikkeling van jeugdbeleid (zie het European Knowledge Centre for Youth Policy) en het versterken van jongerenwerk. Lees er meer over op de website van het Youth Partnership.

Kennis en tools

SALTO-YOUTH

Het Europese SALTO-YOUTH ondersteunt jongerenwerkers en jongerenorganisaties bij het uitvoeren van internationaal jongerenwerk. Het is verbonden aan de Europese programma's Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps. Op de website van SALTO-YOUTH vind je een uitgebreid trainingsaanbod, een toolbox voor niet-formeel leren en diverse publicaties.

Youth Wiki

Logo Youth Wiki

De Youth Wiki is een online platform met informatie over jeugdbeleid in 33 Europese landen. Er is informatie beschikbaar over tien thema's, zoals participatie, werkgelegenheid, onderwijs, sociale inclusie en jongerenwerk. Onder het thema jongerenwerk vind je informatie over onder meer overheidsbeleid rondom jongerenwerk, kwaliteit en innovatie in het jongerenwerk, en opleiding en training van jongerenwerkers.

Jongerenwerk in Europa: grote variatie met een stevige basis

Mike Loef

Mike Loef

medewerker opvoedvraagstukken
m.loef [at] nji.nl