Veerkracht
Veerkracht is een interventie voor de begeleiding van kinderen die met hun ouders in de vrouwen- of de maatschappelijke opvang terechtkomen. Het doel is het voorkomen of verminderen van negatieve gevolgen van de meegemaakte (traumatische) ervaringen bij het kind. Daarnaast heeft de interventie als doel om een veilige situatie te realiseren waarin het kind zich in veiligheid kan ontwikkelen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Huiselijk geweld, Trauma
- Leeftijd:
- 0 tot en met 18 jaar
- Doel:
- Verminderen problemen, Voorkomen recidive
- Methode:
- Gezinsgerichte aanpak
- Locatie:
- In een instelling
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit kinderen (0-18 jaar) van gezinnen die ambulant of residentieel begeleiding krijgen van een voorziening voor vrouwenopvang of maatschappelijke opvang. Daarnaast worden de ouders tot de doelgroep gerekend.
Aanpak
Werken aan (fysieke en emotionele) veiligheid en versterken van veerkracht vormen de rode draad in Veerkracht. De begeleider brengt in kaart hoe het met het kind gaat, wat het kind nodig heeft en organiseert de zorg die nodig is. Daarnaast ondersteunt de begeleider de ouder(s) om een goede ouder en opvoeder van hun kind te zijn.
Tijdsinvestering
De duur van de interventie kan variëren van enkele weken tot meer dan een jaar. De intensiteit van de begeleiding varieert, afhankelijk van wat het kind nodig heeft en de mogelijkheden van de ouder(s).
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt Veerkracht een relevante interventie voor een heel kwetsbare groep. De commissie ziet dat consistent wordt ingezet op doorontwikkeling, waarvoor complimenten. Ook is de beschrijving duidelijk. Aangezien de interventie al geruime tijd op diverse locaties wordt uitgevoerd, lijkt deze in principe ook goed uitvoerbaar te zijn. De commissie noemt de onderbouwing sterk.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: