TACt en TACt Plus
TACt is een intensieve, individuele training gericht op het verminderen en in de toekomst voorkomen van antisociaal en agressief gedrag. TACt Plus is een variant voor jongeren met een licht verstandelijk beperking.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Deze erkenning is ouder dan 5 jaar. De erkenningscommissie beoordeelt deze interventie opnieuw.
- Gericht op:
- Agressieproblematiek, Antisociaal gedrag
- Leeftijd:
- 12 tot en met 23 jaar
- Doel:
- Verminderen problemen, Voorkomen recidive
- Methode:
- Individuele aanpak
- Locatie:
- In een instelling
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
Jongeren van 12 tot en met 23 jaar met antisociaal en agressief gedrag die tekortschieten op het gebied van sociale en cognitieve vaardigheden, impulscontrole en moreel redeneren.
Aanpak
De Training Agressie Controle (TACt) traint jongeren in vaardigheden die hun sociale functioneren, probleemoplossend vermogen en zelfcontrole verbeteren. De jongeren krijgen acht weken lang drie trainingen per week, waarin ze werken aan drie thema's: sociale vaardigheden, boosheidcontrole en moreel redeneren.
TACt Plus richt zich op het versterken van sociale en probleemoplossingsvaardigheden bij jongeren met een licht verstandelijke beperking. Onderdeel daarvan is het begrijpen van regels in sociale situaties en het aanleren van zelfcontrole. TACt Plus is niet gericht op het versterken van moreel redeneren.
In de bijeenkomsten wordt veel geoefend. Via huiswerkopdrachten sluit de training nauw aan bij het dagelijks leven, zodat de jongere veel gelegenheid heeft om vaardigheden te oefenen.
Ouders worden betrokken bij de training. Zij krijgen uitleg over de inhoud van de training en hun rol daarin. Ook zijn ze aanwezig bij de intake, de tussen- en de eindevaluatie en is er na iedere bijeenkomst contact met hen.
Tijdsinvestering
TACt bestaat uit 24 trainingsbijeenkomsten van een uur, een intake, een bijeenkomst met de ouders, een tussen- en een eindevaluatie. Bij TACt Plus zijn er 16 trainingsbijeenkomsten van anderhalf uur en is er een extra gesprek met alleen de ouders. Het hele traject beslaat tien weken.
Meer informatie
Uitgebreide beschrijving
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
PI Research in opdracht van de Raad voor de Kinderbescherming
info [at] piresearch.nl (info[at]piresearch[dot]nl)
020 - 650 15 01
Gonnie Albrecht
g.albrecht [at] piresearch.nl (g[dot]albrecht[at]piresearch[dot]nl)
020 - 65 001 501