Piep zei de muis
'Piep zei de muis' is een interventie voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar die opgroeien met veel spanning en stress als gevolg van ziekte, psychosociale, psychische of verslavingsproblemen in het gezin. De interventie heeft als doel om het risico op psychische problemen bij deze kinderen te verkleinen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Psychische problemen, Psychosociale problemen
- Leeftijd:
- 4 tot en met 8 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling, Preventie van problemen
- Methode:
- Gecombineerde aanpak
- Locatie:
- In de wijk
- Uitvoering:
- Basisvoorziening, Voorziening voor lichte hulp en ondersteuning
Doelgroep
De interventie is voor kinderen van 4 tot 8 jaar die opgroeien in een situatie met veel spanning en stress in het gezin als gevolg van ziekte en psychosociale, psychische en verslavingsproblematiek.
De intermediaire doelgroep zijn de ouders, die zich in een situatie bevinden die het risico op problemen bij de kinderen vergroot. Het betrekken van de ouders is raadzaam omdat juist zij zeer belangrijk zijn om een kind steun te bieden en het kind helpen zich te ontwikkelen.
Aanpak
Het is een laagdrempelige, wijkgerichte interventie voor gezinnen waar ziekte, psychosociale problemen en verslavingsproblemen spelen. In de bijeenkomsten leren kinderen met speelse werkvormen omgaan met een spanningsvolle situatie. Centraal staat:
- het gevoel niet de enige te zijn
- het vergroten van vaardigheden om met moeilijke situaties om te gaan
- het vergroten van het zelfvertrouwen
- het krijgen van steun
Tijdens de ouderbijeenkomsten en gezinsbegeleiding ligt de focus op lotgenotencontact, psycho-educatie en een lichte vorm van opvoedingsondersteuning, waarin ouders hun kinderen beter leren begrijpen en ondersteunen.
Tijdsinvestering
De interventie bestaat uit veertien bijeenkomsten voor kinderen en vier ouderbijeenkomsten.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie ziet in de interventie een uitstekend preventief programma, waarvan helder is hoe het samenhangt met andere hulp. Het is een programma dat voor deze leeftijdsgroep intensief is. Het richt zich met name op de kinderen, om aan de beschermende kant iets op te bouwen.
Hoewel er onderzoek is gedaan naar de interventie, telt de commissie dit niet mee in haar oordeel. Dat komt omdat niet helder is beschreven wie de deelnemers aan het onderzoek waren en wat er precies met welk gezin is gedaan. Daarom komt de commissie tot het oordeel Goed onderbouwd.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Welzin, Impluz, Arkin en Trimbos-instituut
Catelijne Mostert
06 23160647