NIKA
NIKA is een kortdurende interventie die gebruik maakt van videofeedback. NIKA is bedoeld voor ouders die verstorend oudergedrag laten zien en onvoldoende afstemmen op de gehechtheidsbehoeften van hun kind. Het doel van de interventie is om bij te dragen aan een veilig gehechtheidspatroon tussen ouder en kind.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Hechting en hechtingsproblemen, Opvoeding
- Leeftijd:
- 0 tot en met 11 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen, Verminderen problemen
- Methode:
- Individuele aanpak
- Locatie:
- In een instelling, Thuis
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doel
Het hoofddoel van NIKA is de afname van verstorend oudergedrag en de toename van sensitief oudergedrag. Ouders leren de signalen van hun kind tijdig op te merken, ze adequaat te interpreteren en direct en passend te reageren.
Doelgroep
NIKA richt zich op ouders van kinderen tot een (ontwikkelings)leeftijd van 12 jaar, die verstorend oudergedrag laten zien. Bijvoorbeeld omdat er in het gezin sprake is (geweest) van mishandeling, verwaarlozing, huiselijk geweld en/of veel stress in het gezin als gevolg van meervoudige problemen in de opvoedingscontext.
Aanpak
NIKA is een kortdurende geprotocolleerde interventie die gebruik maakt van video feedback. De interventie bestaat uit een diagnostiek fase, waarin het oudergedrag en het relatiepatroon tussen ouder en kind in kaart wordt gebracht. Daarna volgen twee tot vijf interventiesessies gericht op het doorbreken van schadelijke patronen in de ouder-kind relatie. Daarbij is er ook aandacht voor het bevorderen van de sensitiviteit, het mentaliserend vermogen en emotie regulatie vaardigheden.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt NIKA een mooi uitgewerkte interventie met aandacht voor kwaliteitsborging.
Meer informatie
Uitgebreide beschrijving
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
NIKA Nederland
Nina Draaisma
nina [at] dejeugdzorgacademie.nl (nina[at]dejeugdzorgacademie[dot]nl)
06 - 43 66 35 77