Kortdurende Video-Hometraining (K-VHT) in gezinnen met jonge kinderen

Kortdurende video-hometraining (K-VHT) is een preventieve methodiek voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar die spanning ervaren in de opvoeding. Centraal staat het bekijken en bespreken met de ouders van korte video-opnames van de 'alledaagse omgang' thuis.

Erkend als: 
Goed onderbouwd
Op: 
Door: 
Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Emotionele problemen, Gedragsproblemen, Opvoeding
Leeftijd: 
0 tot en met 3 jaar
Doel: 
Preventie van problemen, Verminderen problemen
Methode: 
Gezinsgerichte aanpak
Locatie: 
Thuis
Uitvoering: 
Basisvoorziening, Voorziening voor lichte hulp en ondersteuning

Doelgroep

De interventie richt zich op ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar die opvoedingsspanning ervaren en opvoedingsvragen hebben. Ook kinderen die licht probleemgedrag laten zien behoren tot de doelgroep. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ouders van overmatig huilende baby's of van peuters en kleuters met een moeilijk temperament. Verder kun je denken aan peuters en kleuters die problemen hebben met eten, slapen en met de zindelijkheid.

Aanpak

De ouders worden in de thuissituatie begeleid in maximaal acht huisbezoeken door een getrainde videohometrainer. Er wordt een korte video-opname gemaakt van een dagelijks verzorgingsmoment, zoals een bad-, spel- of eetsituatie. De trainer bekijkt deze video-opname met de ouders volgens beschreven richtlijnen, met een focus op de initiatieven van het kind om contact te maken met de ouders. Het effect is dat de ouders de behoeftes van hun kind begrijpen en vervolgens beter in staat zijn om sensitief en responsief te reageren.

Tijdsinvestering

Het totale traject bestaat uit maximaal drie video-opnames en drie keer terugkijken in een tijdsbestek van drie weken tot zes maanden. Een half jaar na afsluiting is er een follow-up.

Toelichting oordeel Erkenningscommissie

De commissie vindt K-VHT een elegant programma met mooie materialen. De interventie is goed onderbouwd en heeft een sterk uitgewerkt protocol, met een scherpe focus op het te beïnvloeden mechanisme en wat daarvoor wordt gebruikt. Er is een stevige opleidings- en nascholingsstructuur.

Meer weten?

Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:

Ontwikkelaar

Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling (AIT)

mariekebeentjes [at] ait-spin.com (mariekebeentjes[at]ait-spin[dot]com)

030 - 202 74 82
06 - 277 434 19