Ken je grens is een individuele training om herhaling van off- en online seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Justitiële interventies
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Antisociaal gedrag, Delinquentie, Seksualiteit, Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Weerbaarheid
- Leeftijd:
- 12 tot en met 18 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling, Verminderen problemen, Voorkomen recidive
- Methode:
- Individuele aanpak
- Locatie:
- In een instelling, Op meerdere locaties
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp, Voorziening voor lichte hulp en ondersteuning
Doelgroep
Jongens van 12 tot en met 18 jaar met beperkte interactievaardigheden die off- of online seksuele grenzen hebben overschreden. De training is geschikt voor jongens met verschillende religieuze, culturele en etnische achtergronden.
Aanpak
De training beoogt dat jongens in hun relationele en seksuele interacties positief en aanvaardbaar gedrag vertonen en grenzen respecteren, passend bij hun leeftijd en omstandigheden. Ken je grens is gericht op beïnvloedbare factoren die samenhangen met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongens zonder psychische stoornis: delictondersteunende opvattingen en attitudes, beperkte seksuele interactievaardigheden, problemen met omgaan met groeps- of sociale druk, problemen met het reguleren van gedrag, en onvoldoende steun en betrokkenheid van ouders of opvoeders.
De training heeft een cognitief-gedragstherapeutische benadering. Om jongens te motiveren voor actieve deelname en gedragsverandering worden diverse strategieën ingezet, waaronder motiverende gespreksvoering, opbouwen van een vertrouwensrelatie, leerdoelen laten aansluiten bij de deelnemer en positieve bekrachtiging.
De training kan worden ingezet in een vrijwillig of een justitieel kader.
Tijdsinvestering
De interventie bestaat uit tien tot vijftien bijeenkomsten van anderhalf uur.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: