'Je bibbers de baas' is een groepsbehandeling voor kinderen met faalangst in de bovenbouw van het basisonderwijs.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Angstproblemen
- Leeftijd:
- 9 tot en met 12 jaar
- Doel:
- Verminderen problemen
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- Op meerdere locaties
- Uitvoering:
- Basisvoorziening, Gespecialiseerde hulp, Voorziening voor lichte hulp en ondersteuning
Doelgroep
De training is bedoeld voor kinderen met cognitieve, sociale of motorische faalangst in de bovenbouw van het basisonderwijs. Hun ouders en leerkrachten vormen de intermediaire doelgroep.
Aanpak
De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Kinderen leren om te gaan met hun angst, met het doel die angst te verminderen. Er komen verschillende vaardigheden en technieken aan bod, zodat kinderen kunnen ervaren welke het beste bij hun past. Elementen zijn onder meer het aanleren van strategieën voor het omgaan met angsten, geleidelijke blootstelling aan angstprikkels, en terugvalpreventie. In psycho-educatie krijgen de kinderen uitleg over faalangst, de oorzaken, en de mogelijkheden om faalangst te verminderen. Ze leren lichamelijke angstreacties te beïnvloeden met ontspanningstechnieken.
Als groepstraining biedt 'Je bibbers de baas' lotgenotencontact en extra blootstelling aan sociaal contact en groepsinteractie. Daardoor kunnen kinderen leren om te gaan met angst voor beoordeling door anderen.
Ouders en leerkrachten worden bij de interventie betrokken omdat de manier waarop zij omgaan met faalangst medebepalend is voor het ontstaan en in stand houden ervan. Voor ouders en leerkrachten zijn er twee psycho-educatiebijeenkomsten. Daarin is bijvoorbeeld aandacht voor het pedagogisch klimaat in de klas en voor factoren die faalangst in stand kunnen houden, zoals hoge verwachtingen.
Tijdsinvestering
De groepsbehandeling bestaat uit tien bijeenkomsten van anderhalf uur. Voor ouders en leerkrachten zijn er twee bijeenkomst van elk twee uur.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt 'Je bibbers de baas' een helder beschreven interventie die gebaseerd is op wetenschappelijke literatuur over instandhoudende factoren bij angst en de daarvoor bekende effectieve behandelmethoden. Daarom erkent de commissie 'Je bibbers de baas' als goed onderbouwd.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Drs. W.M. van der Zalm-Grisnich
0183 - 64 97 31