Gezin Centraal (GC)
Gezin Centraal is een gezinsgecentreerde vorm van ambulante hulpverlening, bedoeld voor gezinnen met kinderen waar sprake is van ernstige opvoed- en opgroeiproblemen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Gedragsproblemen, Opvoeding
- Leeftijd:
- 0 tot en met 17 jaar
- Doel:
- Verminderen problemen
- Methode:
- Gezinsgerichte aanpak
- Locatie:
- Thuis
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
Gezin Centraal is gericht op zijn gezinnen met kinderen tot 18 jaar die ernstige tot zeer ernstige opvoed- en opgroeiproblemen niet meer zelfstandig aankunnen.
Aanpak
De gezinshulpverlener biedt hulp in de dagelijkse leefomgeving van het gezin door hen thuis te bezoeken. De hulpverlener richt zich daarbij op concrete, door het gezin geformuleerde doelen, die zijn uitgewerkt in praktische, haalbare werkpunten. Het succes wordt behaald door veelvuldig oefenen. De hulpverlener past diens handelen aan op basis van feedback van het gezin.
Tijdsinvestering
De hulp duurt gemiddeld 6 maanden. De frequentie van de huisbezoeken hangt af van de hulpvraag en de omstandigheden, maar vinden doorgaans wekelijks plaats. Bij ernstige of acute situaties kan de frequentie tijdelijk wat hoger liggen.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt Gezin Centraal een goed uitgewerkte interventie, met een goede onderbouwing. Er is onderzoek gedaan, maar door de gebruikte onderzoeksopzet en kleine steekproef blijft de commissie bij een erkenning als goed onderbouwd.
Meer informatie
Uitgebreide omschrijving
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Renske van Bemmel en Ella Tacq