Futsal Chabbab
Futsal Chabbab is een sportinterventie om schooluitval te verminderen, de kansen van jongeren te vergroten en hun zelfontplooiing te bevorderen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Sport en Bewegen
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Maatschappelijke participatie, Overlast, Schooluitval
- Leeftijd:
- 8 tot en met 18 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen, Verminderen problemen
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- In de wijk
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Jongeren van 8 tot 18 jaar uit aandachtswijken met veel schooluitval en overlast op straat. De interventie richt zich op jongeren die in de 'straatcultuur' betrokken zijn of zich daartoe aangetrokken voelen.
Aanpak
Futsal Chabbab draait om de vertrouwensrelatie tussen de voetbaltrainer en de jongeren. De jongeren worden via de training gemotiveerd om naar huiswerkbegeleiding te gaan. Het voorbeeld van de trainer en de discipline van het sporten stimuleren jongeren om de regie te nemen in hun opleiding en leven.
Gedurende het schooljaar vindt coaching plaats, binnen en buiten de sportzaal, in groeps- en individuele gesprekken. De wekelijkse trainingen zijn gericht op voetbaltechniek, maar ook op de pedagogische ondersteuning van jongeren, bijvoorbeeld tijdens het omkleden, in kringgesprekken en tijdens time-outs. De huiswerkbegeleiding vindt plaats in de wijk en is verplicht voor deelnemers met onvoldoendes op hun rapport. Daarnaast zijn er voor meidenteams workshops over weerbaarheid.
De trainers wonen in dezelfde wijk als de doelgroep en sluiten als rolmodel aan bij hun leefwereld. Trainers worden geselecteerd op voetbaltalent en trainings- en opvoedingsvaardigheden. Ze werken samen met de pedagogische professionals in de wijk.
Tijdsinvestering
De interventie duurt een schooljaar. Na de voorbereiding, werving en eerste trainingsperiode is er de rest van het schooljaar één uur training en één uur huiswerkbegeleiding per week.