EU-Schoolfruit- en groenteprogramma
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is een laagdrempelig programma om het eten van groente en fruit op de basisschool en het speciaal onderwijs te bevorderen. Scholen ontvangen twintig weken voor elke leerling iedere week drie stuks gratis groente en fruit.
- Erkend als:
- Effectief volgens eerste aanwijzingen
De effectiviteit van de interventie is aangetoond met een voor- en nameting. Er zijn twee studies beschikbaar, waarvan minimaal één is uitgevoerd in Nederland. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Gezondheid
- Leeftijd:
- 4 tot en met 20 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- In de school
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt ingezet bij leerlingen van het regulier (4-12 jaar), speciaal (basis)onderwijs (4-12 jaar) en speciaal voortgezet onderwijs (13-20 jaar).
Aanpak
Scholen ontvangen wekelijks gedurende twintig weken gratis drie stuks groente en fruit voor elke leerling. Met educatie leren kinderen over groente, fruit en gezonde voeding. Daarnaast worden scholen gevraagd het eten van groente en fruit te stimuleren, bijvoorbeeld met een schoolfruitbeleid. Ouders worden ook bij het programma betrokken.
Tijdsinvestering
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma duurt twintig weken, waarin leerlingen elke week drie stuks groente en fruit ontvangen.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De interventie is de afgelopen jaren ook mooi doorontwikkeld met beleid voor scholen in het primair en speciaal onderwijs, en een verplichte smaakles en 'snack'. De interventie is goed uitgewerkt en uitvoerbaar voor scholen, en er liggen mooie materialen. Er worden vooral (enige) effecten gezien bij scholen waarbij nog geen fruit & groente beleid is, en bij kinderen uit een gezin met een lagere sociaal economische positie. De interventie lijkt daarmee vooral effect te hebben wanneer kinderen van huis uit minder gestimuleerd worden om groente en fruit te eten.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit, WUR
0317 - 485 966