Can you fix it?
Can You Fix It? is een serious game, bedoeld om seksueel grensoverschrijdend gedrag van jongeren te verminderen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag
- Leeftijd:
- 12 tot en met 18 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen, Verminderen problemen
- Methode:
- Individuele aanpak
- Locatie:
- Op meerdere locaties
- Uitvoering:
- Basisvoorziening, Gespecialiseerde hulp, Voorziening voor lichte hulp en ondersteuning
Doelgroep
Jongeren tussen 12 en 18 jaar.
Doel
Een bijdrage leveren aan de vermindering van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren, door bewustwording te vergroten van het belang van communicatie over wensen en grenzen; risicoperceptie te verhogen; vaardigheden te leren hoe ze kunnen ingrijpen en reflectie over sociale en gendernormen te bevorderen.
Aanpak
In de game zien jongeren korte films over verschillende seksueel getinte situaties en worden ze opgeroepen om in te grijpen om te zorgen dat het goed afloopt voor de personages. Ze horen de gedachten van het personage dat ze kiezen, waardoor ze meer inzicht krijgen in het ontstaan van risicovolle situaties. Doordat spelers directe feedback krijgen op hun acties, leren ze risicovolle situaties herkennen en ontwikkelen ze vaardigheden om in te grijpen. De game is opgenomen in de lesmodule Wensen en grenzen voor het voortgezet onderwijs en binnen de jeugdzorg in Make a Move/ Girls Talk.
Tijdsinvestering
Het uitvoeren van de module kost per klas twee lesuren.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt Can you fix it een mooi beschreven en doordacht ontwikkelde interventie. De uitgebreide betrokkenheid van de doelgroep met specifieke aandacht voor praktisch opgeleide jongeren is een sterk punt. De interventie kan zowel stand-alone als ingebed in bestaande programma's in de onderwijs- en jeugdhulpsector worden aangeboden.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Rutgers / Soa Aids Nederland