Doel
De IOA is een zelfbeoordelingslijst voor het meten van sociale angst en sociale vaardigheden.
Doelgroep
De IOA is gericht op adolescenten en volwassenen vanaf 16 jaar.
Materialen
De IOA bestaat uit:
- Een handleiding
- Een vragenlijst
- Een scoringssleutel
Gebruik
De IOA kan zowel individueel als groepsgewijs worden ingevuld. De adolescent of volwassene die de vragenlijst invult, leest eerst zelf de instructie door. De vragenlijst kan individueel en groepsgewijs worden afgenomen via de pen-en-papiermethode of met behulp van het computer- programma P2O. De afname duurt ca. 20 minuten. De IOA kan gebruikt worden door psychologen en (ortho)pedagogen opgeleid in het afnemen en interpreteren van psychologische tests.
Er zijn twee schalen die ieder dezelfde 35 items bevatten. Op een vijfpuntsschaal geeft men eerst aan hoe gespannen men zich voelt (Spanningsschaal) en daarna hoe vaak men het gedrag uitvoert (Frequentieschaal). De IOA bevat vijf subschalen: 1. Kritiek geven (KRIT), 2. Aandacht vragen voor eigen mening (AAND), 3. Waardering uitspreken voor de ander (WAAR), 4. Initiatief nemen tot contact en 5. Jezelf waarderen (ZELF). De handleiding biedt een zo volledig mogelijk overzicht van het onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de IOA. Daarnaast zijn de normgroepen uitgebreid en bijgesteld. Er zijn normtabellen voor vier normgroepen: hoog sociaal angstige psychiatrische patiënten (N=462), heterogene groep psychiatrische patiënten (N=729), normale volwassenen (N=590) en studenten (N=425).
De subschalen van de IOA kunnen via pen-en-papier worden gescoord worden met een sleutel en geautomatiseerde via P2O. De ruwe totaalscores van de subschalen worden met behulp van normtabellen omgezet naar een zevenpuntsschaal, lopend van 'zeer hoog' tot 'zeer laag'.