Ik word gediscrimineerd, wat kan ik doen?

Discriminatie kun je op verschillende manieren ervaren. Misschien word je anders behandeld door je geloof, huidskleur of achtergrond. Dit kan pijn doen en verwarrend zijn. Discriminatie is niet alleen verkeerd, het is bij de wet verboden en kan zelfs je gezondheid negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je gediscrimineerd wordt, waar je terecht kunt voor hulp en waarom anderen soms niet ingrijpen. 

Hoe weet ik of ik gediscrimineerd word?

Discriminatie kan overal voorkomen: op school, op straat, bij vrienden, op de sportclub en zelfs binnen families omdat je bijvoorbeeld een partner hebt met een andere afkomst.

Mijn Hindoestaanse oma heeft de relatie van mijn moeder altijd afgekeurd omdat ze verliefd en zwanger was van een Afro-Surinamer. Dit was al een reden voor de familie om mijn moeder en later ook mij te verstoten.

Discriminatie gebeurt op verschillende manieren. Soms op een manier die niet meteen duidelijk is. Het kan klein en subtiel zijn, zoals wanneer iemand op een feestje zegt: 'Oh je ziet er niet Surinaams uit', omdat je een lichtere huidskleur hebt dan mensen verwachten. Of wanneer iemand vraagt waar je nou echt vandaan komt, omdat je een niet-Nederlandse naam hebt. Maar ook dat je bij het uitgaan zonder reden niet wordt binnengelaten, terwijl anderen wel naar binnen mogen.

Soms is discriminatie heel duidelijk. Bijvoorbeeld als je niet wordt aangenomen voor een bijbaantje omdat je een hoofddoek draagt. Of als een kamerverhuurder je weigert omdat je een buitenlandse achtergrond hebt. Of wanneer je als enige met een achternaam die niet uit West-Europa komt wordt geweigerd bij een sportclub, terwijl je vrienden met een West-Europese achternaam zich wel mogen inschrijven.

Is discriminatie verboden?

Ja, discriminatie is in Nederland verboden. Je mag dus nooit onterecht afgewezen worden of anders behandeld worden door bijvoorbeeld je afkomst, huidskleur, geloof en andere persoonskenmerken. Dit mag niet alleen in officiële situaties, zoals solliciteren, stagelopen en het huren van woonruimte, maar ook niet in je dagelijkse leven, zoals op school of binnen je vriendengroep. Het is soms moeilijk om iets aan discriminatie te doen. Vooral omdat het in sommige situaties niet altijd duidelijk is. Bijvoorbeeld als iemand een vervelende opmerking maakt en zegt dat dit een grapje is. Toch is het belangrijk dat je discriminatie herkent en weet hoe je hiermee om kunt gaan.

Bekijk de video #DatMeenJeNiet: jongeren in actie tegen online discriminatie

Hulp bij discriminatie

Heb je te maken met discriminatie? Het helpt om erover te praten. Ook al is dat soms best spannend. Je blijft dan niet alleen met de situatie zitten. Denk aan de volgende opties:

  • Ga om met mensen die je waarderen om wie je bent. Je mag trots zijn op je afkomst en laat niemand je dit afpakken.
  • Leer meer over je afkomst en cultuur door boeken hierover te lezen, muziek te luisteren, documentaires te kijken of podcasts te luisteren. Vier bijvoorbeeld je afkomst door een feestje te geven rondom jouw cultuur en door naar een optreden van een band te gaan met dezelfde afkomst als jij. Je doet ertoe en hoort erbij.
  • Vraag hulp van een jeugdprofessional of praktijkondersteuner als je er niet uitkomt. Dit kan via een verwijzing van je huisarts of vraag hulp aan een jongerenwerker in het jongerencentrum. Diegene kan met je meedenken over hoe je met daders om kunt gaan of hoe je omstanders kunt aanspreken.
  • Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een vriend of buurman. Het is makkelijker om samen oplossingen te bedenken of je gedachten op een rijtje te zetten.
  • Wil je anoniem met iemand praten? Je kunt contact opnemen met de Kindertelefoon. Als je wat ouder bent, is er de supportlijn Alles oké?
  • Op school is de vertrouwenspersoon er om je te helpen als je te maken hebt met discriminatie op school of tijdens je stage. Je school is verplicht om je te helpen. Misschien kan een gastspreker komen of is een training voor je klas nodig.
  • Je kunt advies vragen of een melding doen bij Discriminatie.nl. Ook kun je om een oordeel vragen en een melding doen bij het College voor de rechten van de Mens of aangifte bij de politie als er sprake is van een strafbaar feit.

Hij deed het hek open en wij moesten uit de rij. We hebben niks gevraagd. Want ik denk dat het wel duidelijk was. Iedereen kwam binnen behalve wij. En wij waren ook de enige Marokkanen in de rij. Ik denk dat het weer zo'n clichéverhaal was. Dat is heel pijnlijk.

Waarom helpen anderen soms niet bij discriminatie?

Het kan pijn doen als je gediscrimineerd wordt en niemand jou helpt. Er zijn verschillende redenen waarom mensen soms niet ingrijpen. Het kan helpen om te begrijpen waarom dit gebeurt:

Angst

Mensen durven soms niet te helpen omdat ze bang zijn dat ze zelf ook gepest of gediscrimineerd worden. Ze willen niet het risico lopen om hetzelfde te ervaren.

Onwetendheid

Niet iedereen herkent discriminatie of weet niet dat wat er gebeurt, ook echt discriminatie is. Vaak realiseert zich daardoor niet dat het belangrijk is om te helpen.

Groepsdruk

In een groep is het vaak moeilijk om tegen de rest van de groep in te gaan. Veel mensen willen vaak niet opvallen of buitengesloten worden, dus laten ze het gebeuren zonder te helpen.

Onzekerheid

Soms weten mensen niet hoe ze moeten reageren. Ze voelen zich ongemakkelijk en denken dat het toch geen zin heeft om in te grijpen. Ze twijfelen of hun hulp iets zal veranderen.

Merk je dat het je raakt als niemand ingrijpt? Praat erover met vrienden of anderen die je vertrouwt.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren