Heb ik misschien autisme en hoe komt dat?

Vind jij het moeilijk contact te maken met andere mensen? Of heb je moeite met het begrijpen van je omgeving? Heb je daardoor het gevoel dat je anders bent dan andere mensen? Dan kan het zijn dat je autisme hebt. Dat betekent dat jouw hersenen informatie en prikkels anders verwerken dan de hersenen van mensen zonder autisme.

Wat is autisme?

Autisme is voor iedereen anders. Sommige jongeren met autisme kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen verandering. Of ze vinden het lastig om vrienden te maken en te houden. Door autisme begrijp je soms de grapjes van anderen niet goed. Of kun je erg in de war raken van alle dingen die om je heen gebeuren.

Ik denk dat ik autisme heb. Wat nu?

Herken jij jezelf in de beschrijving hierboven? Dan kan het fijn zijn om erover te praten met mensen die je vertrouwt.

Wil je tips om erover te praten met anderen? Lees Hoe praat ik met anderen over mijn autisme?

Je kunt ook contact opnemen met de huisarts of een wijkteam in jouw buurt. Dat is een team met hulpverleners dat wijkbewoners helpt, zoals kinderen en hun ouders. Zij bekijken samen met jou waar je moeite mee hebt. En ze kunnen je doorverwijzen naar iemand die jou kan helpen. Die kan onderzoeken of je autisme hebt. Als blijkt dat je autisme hebt, krijg je advies over hoe je daarmee het beste om kunt gaan.

Ben ik de enige?

Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft autisme. Erfelijkheid speelt een rol bij autisme: als een van je ouders, broers of zussen autisme heeft, dan is de kans dat jij het hebt groter dan wanneer niemand in je familie autisme heeft.

Autisme gaat niet weg. Wel kun je er beter mee leren omgaan. De mensen om je heen kunnen je daarin ondersteunen. Lees ook Hoe ga ik om met mijn autisme?

Hieronder vind je een aantal handige links als je denkt of weet dat je autisme hebt:

Er is ook een app: Stress Autism Mate (SAM). Dat is een app die je vragen stelt over jouw stressniveau na de gebeurtenissen van die dag en je tips geeft om hiermee om te gaan. Lees meer op Stressautismmate.nl.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren