Er bestaan verschillende soorten angst: sociale angst, scheidingsangst, specifieke angst, dwanggedachten en dwanghandelingen en piekeren tijdens de adolescentie.
Sociale angst
Sociale angst is bang of gespannen zijn in gezelschap van anderen. Deze angst ontstaat doordat kinderen of jongeren denken dat anderen een gevaar of dreiging vormen. De oorzaak van sociale angst kan ook zijn dat kinderen of jongeren psychische druk ervaren, bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Deze laatste vorm van angst wordt ook wel sociaal evaluatieve angst genoemd. Maken kinderen of jongeren zich zorgen over hun schoolprestaties, dan wordt dat faalangst genoemd.
Scheidingsangst
Scheidings- of separatieangst is de bekendste angst die bij jonge kinderen voorkomt. Deze angst is normaal en hoort bij een gezonde ontwikkeling. Scheidingsangst komt voor vanaf de tweede helft van het eerste levensjaar, meestal rond de zevende tot tiende maand. Een kind ziet dan verschil tussen vreemden en bekenden. Het kind ervaart angst voor vreemden en gaat zich hechten aan één of enkele vaste personen. Het kind reageert met angst wanneer het gescheiden wordt van de vertrouwde verzorgers. Scheidingsangst wordt problematisch als het overmatig voorkomt, wat wil zeggen:
- de angstreactie is zeer heftig: het kind raakt overstuur of in paniek
- de reactie duurt erg lang: het kind blijft ontroostbaar
- de angst past niet meer bij het ontwikkelingsniveau van het kind.
Specifieke angst
Kinderen met een specifieke angst hebben last van angst en spanning bij een bepaald voorwerp of in een bepaalde situatie. Dit geeft hen een gevoel van dreiging of gevaar. Deze specifieke angsten komen voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Denk aan de angst voor een krokodil onder het bed, de angst om door het afvoerputje of door de wc gespoeld te worden en de angst voor beestjes met onverwacht of onbekend gedrag.
Dwanggedachten en dwanghandelingen
Kinderen en jongeren ontwikkelen soms rituele handelingen of gedachten om van bepaalde angstgevoelens af te komen. Ze hebben dan het idee dat ze bepaalde handelingen moeten uitvoeren, terwijl ze weten dat daar eigenlijk geen reden voor is. Wanneer het gedrag of de gedachten kort duren en vanzelf weer overgaan, is er geen probleem.
Piekeren tijdens de adolescentie
Naarmate kinderen ouder worden, gaan gedachten een steeds grotere rol spelen in het sturen van hun gedrag. Tijdens de puberteit en adolescentie kunnen deze gedachten angst veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer ze gaan over negatieve beoordelingen door anderen, gevaren als oorlogen en milieurampen, middelengebruik en falen op school. Als gevolg hiervan kan een kind veel gaan piekeren. Angst om iets fout te doen of niet te presteren wordt ook wel faalangst genoemd.
Bronnen
- APA (2014). Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5). Nederlandse vertaling van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5th Edition. Arlington: American Psychiatric Association.
- Feldman, F. S., & Tompany, E. (2020). Ontwikkelingspsychologie (8ste editie). Pearson.
Lees ook
-
Type angststoornissen
Type angststoornissenEr zijn verschillende type angststoornissen waar een kind last van kan hebben, voorbeelden zijn een sociale angststoornis of een paniekstoornis.
-
Is het normaal om vaak angstig te zijn?
Is het normaal om vaak angstig te zijn?Voor wieJongerenAngst voelen is eigenlijk heel normaal. Meestal groei je er overheen. Maar dat is niet voor iedereen zo. Dan kun je er ook hulp voor krijgen.
-
Wat kan ik doen als mijn kind bang is?
Wat kan ik doen als mijn kind bang is?Voor wieOudersHoe ga je met de angsten van je kind om? En hoe kun je als ouder voorkomen dat die angsten erger worden?
-
Hoe herken ik problematische angst?
Hoe herken ik problematische angst?Voor wieProfessionalsAngst wordt een probleem wanneer een kind of jongere er overmatig last van heeft en dat het dagelijks functioneren beïnvloedt.