Werkplaats Pleegzorg

Symposium

Hoe kunnen pleegouders en ouders goed samenwerken? Hoe verklein je de kans op een breakdown? Wat zijn de mooie en moeilijke kanten van netwerkpleegzorg? En welke ondersteuning hebben pleegouders nodig om een fijne plek voor hun pleegkind te creëren? Op dit symposium praat je mee over deze vragen met pleegouders, ouders, jongeren en professionals. En leer je door workshops en verhalen van sprekers meer over de laatste ontwikkelingen en inzichten binnen de pleegzorg.

Datum: 
Plaats: 

Verkadefabriek Den Bosch

Organisator: 
Lerende beweging pleegzorg: Nederlands Jeugdinstituut en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland
Tijd: 
12.30 - 17.00 uur
Kosten: 
Gratis
Details-omschrijving: 

Helaas zit de Werkplaats pleegzorg vol en is het niet meer mogelijk om je aan te melden. Vanaf nu werken we met een reservelijst. Je kunt je hieronder opgeven, zodat je op de reservelijst komt. Mocht er iemand zich afmelden voor het symposium, dan zullen we (op volgorde van aanmelding) je alsnog aanmelden voor het symposium. Je krijgt daar dan een bevestiging van.

Meld je aan voor de reservelijst 

Heb je vragen over dit symposium? Neem dan contact op met Marja van der Meulen via info@m2support.nl.

Programma

  • 12.30: inloop (met koffie/thee, geen lunch)
  • 13.00: opening en welkom
  • 13.20: wat is de lerende beweging pleegzorg?
  • 13.35: spreker
  • 14.20: workshops ronde 1
  • 15.05: pauze en leerplein
  • 15.45: workshops ronde 2
  • 16.40: blik naar de toekomst
  • 16.50: afsluiting
  • 17.00: borrel

Sprekers en workshops

Lees hieronder meer over de dagvoorzitter, spreker, workshopleiders en workshops van dit symposium. 

Carien de Graaf

Carien de Graaf brengt met haar enthousiasme, ervaring en creativiteit de juiste boodschap en weet anderen te inspireren. Door haar ervaring in de jeugdzorg weet ze hoe de pleegzorgwereld in elkaar steekt, wat haar tot inspirerende dagvoorzitter maakt.

Remko van der Drift

Remko van der Drift is directeur van het Instituut voor Faalkunde en auteur van Fouten maken moet, Fouten maken moed en Proberen lukt altijd, inspireert mensen om vriendelijk en begripvol om te gaan met hun tekortkomingen van zichzelf en anderen voor een mooiere wereld.

Masterclass: Faalfitness

Van fouten leer je, ook op je werk. Maar je moet ze wel kunnen én durven maken. Faalkunde is de kunst van het moedig, verantwoordelijk en vriendelijk omgaan met fouten en imperfectie. Beleef dit in een actieve, grappige en leerzame masterclass. Met heldere theorie, filmpjes, faalfitness en reflectie-oefeningen.

Janet Verburg

Senior adviseur, Expect Jeugd

Maak kennis met de Praatplaat Opvoeden en de Ouderschapskaarten

In deze workshop maak je kennis met twee tools die jou kunnen helpen in het begeleiden van en inhoud geven aan 'gedeeld opvoederschap'.

  • Praatplaat Opvoeden. Dit is een praatplaat met praatkaartjes en een werkblad waarmee je in begrijpelijke taal kunt praten over de opvoeding.
  • Ouderschapskaarten. Dit is een kaartenset met kleine en grote dingen die ouders kunnen doen met en voor hun kinderen, als ze zelf hun kinderen niet opvoeden. 

Janet Verburg licht de achtergrond en werkwijze van beide tools kort toe. Daarna ontdek je zelf hoe de tools kunnen helpen. 

___

Aletta Smits

Lector Human-Centered Technology, Hanze hogeschool

Het puberbrein – een handleiding

Tijdens deze workshop beantwoorden we veel vragen over het puberbrein. Bijvoorbeeld: Waarom maken ze hun huiswerk niet? Waarom luisteren ze opeens niet meer naar je? Waar komt die grote mond vandaan? Hoe ga ik met hun loyaliteitsconflicten om? Waarom zijn ze opeens soms weer zo klein en lief? En waarom kijken ze niet vooruit?

___

Kathinka Bruinsma

Oprichtster van Ouders van Betekenis en de Kenniswerkplaats Pedagogische Basis

Gelijkwaardig samenwerken, hoe doe je dat met elkaar?

Houd je van doen en het ervaren? Deze workshop is dan iets voor jou. Hierin delen ouders, kinderen en professionals op basis van ervaringen wat gelijkwaardige samenwerking voor hen betekent. Daarna bespreken we hoe anderen de samenwerking ervaren en wat helpende vragen zijn om dit bespreekbaar te maken.

___

Jolanda Kuiper

Contextueel coach, trainer en pleegouder, Praktijk Verbind je hart

Contextueel werken binnen pleegzorg met beeldtaal

Jolanda Kuiper introduceert het contextuele gedachtegoed rondom een uithuisplaatsing en pleegzorg met behulp van 'de gekleurde huisjes metafoor'. Hiervoor gebruikt ze haar ervaringen als pleegouder en verduidelijkt ze situaties met poppetjes en gekleurde huisjes. Belangrijke thema's zijn de verschillende loyaliteiten en de balans tussen geven en ontvangen. In de workshop krijg je hierover uitleg en oefen je met het 'kijken door andermans raampje' aan de hand van een casus.

___

Mariël Borger

Begeleider pleegzorg bij Timon

Reflectietool emotionele veiligheid: voor screening en begeleiding van netwerkpleeggezinnen

Deze reflectietool is met netwerkpleegouders en professionals uit het leernetwerk Netwerkpleegzorg ontwikkeld. Het doel is om tijdens de screening en/of begeleiding van netwerkpleeggezinnen inzicht te krijgen in de emotionele veiligheid die netwerkpleegouders kunnen bieden. In deze workshop gebruiken we gespreks-, situatie-, en emotiekaarten om te praten over de complexe dynamieken binnen netwerkpleeggezinnen en hoe pleegouders hiermee om (kunnen) gaan. Ook ontdek je hoe deze kaarten helpen bij het screenen en begeleiden van netwerkpleegouders.

___

Trudie Reijn 

Ervaringsdeskundig pleegouder iHub

Leerpaden voor pleeggezinnen; spelvorm

Binnen het leernetwerk Kennis & Ontwikkeling van pleegouders worden vragen en dilemma's verkend over de deskundigheidsbevordering van pleegouders. De focus ligt op het verbeteren van de kennis, vaardigheden, ondersteuning en ontwikkeling van pleegouders. Tijdens de workshop stel je met kaartjes een fictief pleeggezin samen. Samen bedenk je wat dit specifieke gezin nodig heeft op het gebied van voorbereiding, training, begeleiding en/of ondersteuning om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun rol als pleegouders. Het doel is om waardevolle inzichten en ideeën te verzamelen om iedereens ervaringen en behoeften van beter te begrijpen.

___

Ellen van Ravenswaaij

Medewerker werving en selectie bij Spoor030

___

Amalia Hofstede

Trainer en onderzoeker Levvel

___

Astrid Sjawalludin

Trainer en onderzoeker Levvel

___

Frederike Goudbeek

Trainer Yorneo