Stevig Ouderschap geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug. Het doel is het verkleinen van het risico op ernstige opvoedingsproblemen.
- Erkend als:
- Effectief volgens eerste aanwijzingen
De effectiviteit van de interventie is aangetoond met een voor- en nameting. Er zijn twee studies beschikbaar, waarvan minimaal één is uitgevoerd in Nederland. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Kindermishandeling, Opvoeding
- Leeftijd:
- 0 tot en met 2 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen
- Methode:
- Gezinsgerichte aanpak
- Locatie:
- Thuis
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Gezinnen bestaande uit kinderen in de leeftijd van -5 maanden tot 2,5 jaar en hun ouders met een of meerdere van de volgende kenmerken: belastende voorgeschiedenis, persoonlijke problemen, onvoldoende steunende context en/of verzwaarde opvoeding.
Aanpak
Met prenatale en postnatale huisbezoeken van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige worden ouders geholpen hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken. De interventie gaat uit van eigen kracht, eigen behoeften en eigen invulling. Daarom vinden de gesprekken plaats bij de mensen thuis.
Tijdsinvestering
Het gaat om circa vier prenatale huisbezoeken en/of zes tot tien postnatale huisbezoeken.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
Stevig Ouderschap is een interventie gericht op het verkleinen van het risico op ernstige opvoedingsproblemen, waaronder kindermishandeling. De interventie is goed onderbouwd, heeft een groot bereik en wordt veel gebruikt. De interventie is ingebed in meerdere JGZ-organisaties waardoor er zicht is op de uitvoering. Professionals zijn tevreden over de ondersteuning t.b.v. van de uitvoering. De interventie lijkt goed aan te sluiten bij de doelgroep. De erkenningscommissie heeft beoordeeld dat de studies in lichte bewijskracht voorzien en blijft bij het oordeel Eerste aanwijzingen voor effectiviteit.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ)
030 - 76 00 405