Wat verandert er in ons gezin als er een pleegkind komt?

Je krijgt er een pleegkind bij in jullie gezin. Samen met die pleegbroer of -zus kun je leuke dingen doen. Maar er zullen ook dingen in jullie gezin veranderen.

Veranderingen voor allemaal

Een pleegbroer of -zus krijgen, betekent dat er een nieuw iemand bij jullie komt wonen. Het leuke is dat je er iemand bij krijgt om samen dingen mee te doen, zoals spelen of tv kijken. Voor veel 'eigen kinderen' in pleeggezinnen is een pleegbroer of -zus iets positiefs.

Maar een pleeggezin zijn, zorgt ook voor veranderingen: voor je ouders, voor je pleegbroer of -zus én voor jou. Het kan zijn dat bepaalde regels in het gezin veranderen of dat je ouders minder tijd voor je hebben. Misschien vragen je ouders jou om meer te helpen, met het huishouden bijvoorbeeld. Of misschien moet je speelgoed of je slaapkamer delen met je pleegbroer of -zus.

Dingen die thuis veranderen

Wat verandert er thuis als er een pleegbroer of pleegzus komt? Eigen kinderen van pleegouders vertellen hoe het is om een pleeggezin te zijn.

Videobeschrijving

Wat verandert er thuis als er een pleegbroer of pleegzus komt? Eigen kinderen van pleegouders vertellen hoe het is om een pleeggezin te zijn.

Praat met je ouders of pleegzorgbegeleider

Je pleegbroer of -zus heeft vaak al veel meegemaakt bij de eigen familie. Het pleegkind is bij jullie komen wonen, omdat de ouders niet goed voor hun kind konden zorgen. Vaak heeft jouw pleegbroer of -zus nare dingen meegemaakt. Of bepaalde dingen niet geleerd die voor jou misschien normaal zijn.

De overstap van het eigen gezin naar het pleeggezin is daarom vaak wennen voor een pleegkind. Hierdoor kun jij te maken krijgen met gedrag van je pleegbroer of -zus dat niet fijn is. Een voorbeeld hiervan is dat het pleegkind ruzie zoekt en schreeuwt. Vind je het lastig om daarmee om te gaan? Vertel dat dan aan je ouders. Dan kunnen jullie er samen over praten. Je ouders kunnen uitleggen waarom je pleegbroer of -zus zich zo gedraagt, zodat je het beter begrijpt. Ook kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing, zodat het vervelende gedrag ophoudt of je er minder last van hebt.

Over zulke dingen kun je ook praten met de pleegzorgbegeleider die bij jullie over de vloer komt. Die praat met je ouders en je pleegbroer of pleegzus over hoe het gaat. En met jou, als je dat wilt. De pleegzorgbegeleider kan je meer informatie geven. En je helpen met dingen die je lastig vindt nu er een pleegkind bij jullie woont.

Dingen die opluchten als je ze bespreekt

Wat helpt je om te gaan met de komst van een pleegkind? Voel je je verantwoordelijk voor je pleegbroer of pleegzus? En hoe ga je daarmee om? Eigen kinderen van pleegouders vertellen wanneer het oplucht om dingen te bespreken met anderen.

Videobeschrijving

Wat helpt je om te gaan met de komst van een pleegkind? Voel je je verantwoordelijk voor je pleegbroer of pleegzus en hoe ga je daarmee om? Eigen kinderen van pleegouders vertellen wanneer het oplucht om dingen te bespreken met anderen.

De ouders van jouw pleegbroer of -zus

De ouders van jouw pleegbroer of -zus blijven mogelijk een rol spelen in het leven van je pleegbroer of -zus. Het kan zijn dat je pleegbroer of -zus af en toe naar de eigen ouders toe gaat. Het kan ook zijn dat de ouders bij jullie thuis op bezoek komen of dat jouw ouders naar de pleegzorgorganisatie gaan. Daar kan jouw pleegbroer of -zus dan de eigen ouders ontmoeten. Dit hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt.

Eigen kinderen van pleegouders: geen vergeten groepHoe eigen kinderen pleegzorg ervaren

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren