Persoonlijke benadering essentieel in hulpverlening
Voor een succesvolle hulpverlening is het nodig dat jeugdprofessionals de ruimte krijgen voor een persoonlijke benadering van cliënten en hun problemen. Dat concludeert Marion Herben uit onderzoek waarop zij op 28 september promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek.
Herben onderzocht de effectiviteit van twee interventies: ReSet en Nieuwe Perspectieven. ReSet is een vorm van intensieve pedagogische thuisbegeleiding voor gezinnen met problemen in meerdere leefgebieden, zoals opvoeding en financiën. Nieuwe Perspectieven is een interventie voor jongeren die dak- en thuisloos zijn of dreigen te worden en daarnaast contacten hebben met politie of justitie.
Beide interventies geven professionals de ruimte om een persoonlijke relatie op te bouwen en mee te lopen in het dagelijks leven van de cliënt. Professionals gaan bijvoorbeeld met de cliënt mee naar instanties en helpen praktische problemen op te lossen. Daarbij kunnen ze optreden als voorbeeld en cliënten de ruimte geven om gedragsveranderingen te oefenen. Herben noemt dat 'activerend meelopen'. Zo winnen professionals vertrouwen en krijgen ze goed zicht op de problemen. Bij de cliënt groeit het perspectief op vooruitgang.
Het investeren in goed contact wordt belemmerd door de ingewikkelde structuur van de hulpverlening, signaleert Herben. Hulp gaat over veel schijven, met zorgcoördinatoren, casemanagers en regisseurs. Van kwetsbare mensen wordt te veel zelfredzaamheid, motivatie en verantwoordelijkheid verwacht, stelt ze.
Bron: Universiteit voor Humanistiek