Woningkrapte maakt jongeren boos

De huidige krapte in het woningaanbod zorgt vooral bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar voor frustratie. Ongeveer zes op de tien jongeren ervaren hierdoor boosheid, verdriet en stress. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon Nederland.

Het tekort aan woningen heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de emotionele gesteldheid van jongeren. Door de woningkrapte ervaren jongeren niet alleen stress, maar ook worden belangrijke levensfasen uitgesteld. Jongeren blijven bijvoorbeeld langer bij hun ouders wonen. Jonge stellen gaan pas later samenwonen en wachten langer met het stichten van een gezin.

Woonwensen

Circa 90 procent van de ondervraagde jongeren zegt dat huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn. 95 procent ziet weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden lang. Acht op de tien jongeren zien dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan hun wensen. Steeds meer jongeren stellen hun woonwensen bij. Zo zijn ze minder kritisch over de staat van de woning en zijn ze steeds vaker bereid buiten de stad waar ze werken te gaan wonen.

Stap naar volwassenheid

Hannes van de Ven van het Nederlands Jeugdinstituut herkent het beeld dat in het onderzoek naar voren komt. 'Jongeren ondervinden meer dan andere leeftijdsgroepen de gevolgen van het woningtekort. Het heeft een grote impact op hun mentale welbevinden. Ik kan de frustratie die veel jongeren hierover ervaren goed begrijpen. Op jezelf gaan wonen is een belangrijke stap in de ontwikkeling naar volwassenheid en zelfstandigheid. Jongeren komen los van hun ouders en leren op eigen benen staan. De woningkrapte staat deze ontwikkeling in de weg.'

Bron: Aegon Nederland

Bericht Aegon NederlandOnderzoeksrapport Aegon Nederland

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.