Werk en gezin laten zich lastig combineren
Werk en gezin zijn in Nederland lastig te combineren. Dat is de boodschap van De staat van het gezin, opgesteld door de Stichting Voor Werkende Ouders, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en mediaplatform WIJ.
Voor De staat van het gezin verzamelden de opstellers informatie over hoe het gaat met gezinnen in Nederland. Ook hielden ze een peiling onder ruim vijfhonderd ouders. Ze concluderen dat het relatief goed gaat met gezinnen in Nederland, maar ook dat gezinnen weinig ondersteuning krijgen vanuit de overheid en de samenleving.
Aandacht voor ouderschap
Van de deelnemers aan de peiling noemt 90 procent de combinatie van werk en gezin de grootste uitdaging. Ruim driekwart mist aandacht voor ouderschap in de politiek. Twee derde is wel eens onzeker over de eigen invulling van het ouderschap en een derde heeft zich recent zorgen gemaakt over de opvoeding of ontwikkeling van hun kinderen.
Toegankelijke ondersteuning
De samenstellers van het rapport pleiten voor een gezinsbeleid dat een basisniveau van toegankelijke ondersteuning biedt voor alle gezinnen. Dat kan bijvoorbeeld een ouderschapscursus zijn of een plek in de wijk waar ouders met makkelijke vragen terecht kunnen. Het beleid moet niet gericht zijn op ingrijpen wanneer het niet goed gaat met een gezin, maar op ondersteuning om problemen te voorkomen. Vertrouwen in ouders hoort daarbij de basis te zijn. Verder is het belangrijk dat het welbevinden en de mentale gezondheid van ouders meer aandacht krijgen en dat er meer maatschappelijke waardering is voor ouderschap. Ouders investeren immers in de toekomstige generaties.
Samenhangende visie
'Dit rapport illustreert dat er geen integraal gezinsbeleid is in Nederland', zegt Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Verlofregelingen, armoedebeleid, jeugdbeleid: het staat allemaal los van elkaar, zonder samenhangende visie op het gezin. We kijken vooral naar ouders als er iets niet goed gaat met hun kinderen. Er is een omslag nodig naar een meer steunende omgeving, die uitgaat van wat ouders nodig hebben. Daarom is het goed dat minister Karien van Gennip van SZW naar aanleiding van dit rapport zegt dat het kabinet een laagdrempelige maatschappelijke dialoog gaat voeren over de positie van gezinnen en de verdeling van arbeid en zorg. Ik beschouw dat als een toezegging dat ze het vraagstuk van zorg en werk op de agenda zet, in samenspraak met ouders en in samenhang met ander beleid.'
Bron: Stichting Voor Werkende Ouders
Meer informatie
Bericht Voor Werkende OudersDe staat van het gezinReactie minister Van Gennip op De staat van het gezin
Lees ook
-
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?Voor wieOudersAls ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
-
Het welbevinden van ouders ondersteunen als professional
Het welbevinden van ouders ondersteunen als professionalVoor wieProfessionalsHet welbevinden van ouders heeft invloed op de ontwikkeling van hun kind. Als professional kun je ouders hierin ondersteunen.
-
Rol van de gemeente bij opvoedsteun
Rol van de gemeente bij opvoedsteunVoor wieBeleidsmakersGemeenten hebben een belangrijke rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding. Dat is vastgelegd in de wetgeving. Lees hier meer over.
-
Cijfers over opvoeden
Cijfers over opvoedenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHoeveel ouders zijn tevreden over het verloop van de opvoeding? En hoeveel ouders denken vaak de opvoeding niet aan te kunnen? Lees meer.