Nog steeds moeten kinderen en gezinnen vaak te lang wachten op actie van Veilig Thuis na een melding. Alleen bij acute onveiligheid pakt Veilig Thuis een melding meteen op. Dat constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Agnes Derksen van het NJi benadrukt het belang om na een melding contact te houden met het kind of het gezin.
Het lukt Veilig Thuis-organisaties nauwelijks om zich te houden aan de wettelijke termijnen voor de eerste beoordeling van de veiligheid en voor nader onderzoek daarna. Dat geldt ook voor meldingen over ernstige structurele verwaarlozing of mishandeling. Bij een aantal organisaties gaat het zelfs minder goed dan vorig jaar. Maar 5 van de 25 Veilig Thuis-organisaties lukt het om ten minste 80 procent van de meldingen binnen de wettelijke termijn van vijf dagen te beoordelen. En slechts twee organisaties lukt het om vervolgens 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken af te ronden.
Oorzaken
De inspectie ziet verschillende oorzaken voor de lange wachttijden. Zo is er een structurele toename van het aantal meldingen. Verder kan Veilig Thuis meldingen niet altijd overdragen aan lokale hulpverlening omdat die niet beschikbaar is of niet deskundig genoeg. En er is bij Veilig Thuis te weinig personeel beschikbaar.
Door de wachttijden is er in de betreffende gezinnen een constante dreiging van geweld. Ook duurt het langer voordat er hulpverlening op gang komt. Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het zin heeft om een melding te doen bij Veilig Thuis.
'Deze problemen zijn niet nieuw', vertelt Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'We weten dat de jeugdbeschermingsketen te lang en te ingewikkeld is. Het moet eenvoudiger en efficiënter. Maar de problemen zijn niet zomaar op te lossen. Dus wat doen we in de tussentijd?'
Houd contact in stand
'Na een melding denken mensen soms dat ze verder niets meer kunnen doen', zegt Derksen. 'Dat klopt niet. Als je als hulpverlener betrokken bent bij een gezin: zet de hulpverlening voort. En ben je leerkracht, kennis of buur: houd het contact in stand. Juist als het thuis niet goed gaat, is het belangrijk dat kinderen merken dat er een volwassene is die hen ziet. Al zeg je alleen maar: wat heb je leuke kleren aan vandaag. Dat lijkt misschien iets kleins, maar voor een kind in een onveilige situatie is vriendelijke aandacht waardevol. Maak af een toe een praatje. Daar help je echt mee - of het kind nou wil praten over de situatie thuis of juist niet.'
Ook als Veilig Thuis wél snel aan een onderzoek kan beginnen, is het belangrijk om in contact te blijven, zegt Derksen. 'Want een onderzoek op zich verandert niets aan de situatie. En als er hulpverlening nodig is, kost het tijd voor dat kan beginnen. De hele sector kampt met personeelstekorten. Blijf daarom in contact, met het kind en het gezin. In deze gezinnen is vaak veel stress. Hulp bij een klusje, een kind meenemen naar de speeltuin, of een praatje met een ouder kan dan veel doen. Iedereen in de omgeving van het gezin kan daar een rol in nemen.'
Meer informatie
Bericht Inspectie Gezondheidszorg en JeugdRapport Aanhoudende onveiligheid tijdens het wachten op Veilig Thuis
Lees ook
-
Te lange wachttijden bij Veilig Thuis
Te lange wachttijden bij Veilig ThuisDe wachttijden bij Veilig Thuis zijn nog altijd te lang, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
-
Signalen van kindermishandeling herkennen
Signalen van kindermishandeling herkennenVoor wieProfessionalsIedere betrokkene bij kinderen pikt wel eens een mogelijk signaal op van kindermishandeling. Hier lees je hoe hier mee om te gaan.
-
Omgaan met signalen van een onveilige thuissituatie
Omgaan met signalen van een onveilige thuissituatieVoor wieProfessionalsJe kunt als onderwijsprofessional een belangrijke rol spelen in het zorgen voor een prettige thuissituatie van je leerlingen.
-
Cijfers over Veilig Thuis
Cijfers over Veilig ThuisVoor wieProfessionalsBeleidsmakersVeilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.