Vaccin beschikbaar voor 5- tot 12-jarigen

Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen begin volgend jaar een coronavaccinatie krijgen. Met dat besluit volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad.

De voordelen van vaccinatie zijn voor kinderen groter dan de nadelen, stelt de Gezondheidsraad. Vaccinatie verkleint het risico dat kinderen ernstig ziek worden van corona. Ook is het risico kleiner dat ze door corona ernstige ontstekingen krijgen waarvoor ze naar het ziekenhuis of de ic moeten.

Vaccinatie vermindert daarnaast de indirecte gezondheidsnadelen van de pandemie, bijvoorbeeld dat kinderen beperkt naar school en sport kunnen en minder sociale contacten hebben. Een aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin is volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) veilig voor jonge kinderen.

De nadelen van vaccinatie zijn relatief beperkt, zegt de Gezondheidsraad. Kinderen kunnen last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. Er is een kans op zeldzame bijwerkingen, zoals een ontsteking van de hartspier, maar het risico op dergelijke ontstekingen is groter wanneer kinderen corona krijgen.

Ouders beslissen

Ouders beslissen of hun kinderen gevaccineerd worden. Het is belangrijk dat ze goede en begrijpelijke informatie krijgen over vaccinatie, zodat ze een goede afweging kunnen maken voor en met hun kind. Het is ook nodig dat kinderen zelf begrijpelijke informatie krijgen over vaccinatie. Het is belangrijk om bij de keuze alle vormen van drang te vermijden, aldus De Gezondheidsraad.

Geen sociale uitsluiting

De beslissing om een kind niet te laten vaccineren, mag niet leiden tot sociale uitsluiting, waarschuwt de Gezondheidsraad. Dat zegt ook Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'We weten ook niet welke kinderen een coronabesmetting hebben opgelopen en daardoor immuun zijn. Een kind dat gevaccineerd of immuun is kan misschien eerder op bezoek bij een kwetsbare opa of oma. Maar we mogen kinderen zonder vaccinatie niet uitsluiten van school, opvang, verjaardagsfeestjes of andere activiteiten waar gevaccineerde kinderen wel aan kunnen meedoen.'

Goed voorbeeld

'Het is belangrijk dat volwassenen het goede voorbeeld geven in de omgang met elkaar als het gaat om de keuze voor wel of niet vaccineren', vervolgt Van Yperen. 'Wat gebeurt er als een kind zegt het vaccin niet te willen, of als de ouders vinden dat het kind niet gevaccineerd moet worden? Gaan de kinderen elkaar op school dan ook wappies of asociaal noemen? De klas is een belangrijke plek om te leren hoe je respectvol met elkaar omgaat, ondanks verschillen die je niet altijd begrijpt. Maar de school kan dat niet alleen. Wat ons opvalt is dat volwassenen nu vaak geen goed voorbeeld geven. Nu kinderen in eenzelfde situatie komen als veel volwassenen, wordt hun voorbeeldfunctie des te belangrijker.'

Bron: Ministerie van VWS; Gezondheidsraad

Meer informatie

Bericht VWSBericht GezondheidsraadAdvies Gezondheidsraad