Jongeren geven hun seksleven gemiddeld een 7 en zijn positief over hoe zij seks beleven. De seksuele diversiteit en genderdiversiteit onder jongeren nam toe, net als de sociale acceptatie daarvan. Dat blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland.
Als het gaat over de tevredenheid over hun seksleven verschillen jongens en meiden nauwelijks van elkaar. Jongens geven hun seksleven een 6,9; meiden een 7,0. Jongeren met een vaste relatie zijn hier over het algemeen zeer positief over. Negen van de tien jongeren in een relatie vinden de ander seksueel aantrekkelijk en laten elkaar merken dat ze van elkaar houden.
Seksuele diversiteit en genderdiversiteit
Ruim 3 procent van de jongeren is trans of genderdivers. Bij deze jongeren komt hun genderidentiteit niet overeen met het toegewezen geslacht bij geboorte of ze zijn nog niet zeker over hun genderidentiteit. Deze groep is iets groter dan bij de laatste meting in 2017.
Ook de groep jongeren die zich niet uitsluitend seksueel aangetrokken voelt tot personen met de tegenovergestelde sekse of genderidentiteit, is groter: 11 procent van de jongens en 25 procent van de meiden in 2023, tegenover 8 en 12 procent in 2017.
Sociale acceptatie
De sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit nam eveneens toe. Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt was in 2017 al sterk gedaald en dit zet door. In 2012 keurde 52 procent van de jongens en 26 procent van de meiden het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2023 is dat afgenomen naar respectievelijk 24 en 9 procent.
Desondanks hebben lhbt+- jongeren nog steeds een lager seksueel en mentaal welzijn dan andere jongeren. Zij scoren bijvoorbeeld lager op positieve seksuele gevoelens, lichaamsbeeld en mentaal welzijn en hebben vaker te maken met seksuele grensoverschrijding en seksuele problemen.
Meer seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het aantal jongeren dat zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt, is toegenomen. 4 procent van de jongens en 20 procent van de meiden is weleens gedwongen tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk 2 procent en 12 procent.
Seksuele vorming
Jongeren beoordelen de informatie die ze op school krijgen over seksualiteit met een 5,6. De jongeren die seksuele vorming een onvoldoende gaven, vinden onder meer dat er te weinig lessen waren en ze niet de informatie kregen die ze wilden. Om antwoord te vinden op vragen over seksualiteit gaan de meeste jongeren op zoek op internet. De helft vraagt vrienden om informatie.
Bron: Rutgers
Meer informatie
Bericht RutgersOnderzoeksrapport Seks onder je 25eSamenvatting Seks onder je 25e
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar op school?
Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar op school?Voor wieProfessionalsScholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan genderdiversiteit en seksuele vorming. Hoe doe je dat?
-
Seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen
Seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennenVoor wieProfessionalsVoor een professional is seksueel grensoverschrijdend gedrag niet altijd makkelijk te herkennen. Waar moet je op letten?
-
Seksuele ontwikkeling van pubers
Seksuele ontwikkeling van pubersVoor wieProfessionalsKinderen vanaf 12 jaar gaan intieme relaties aan en worden seksueel steeds actiever. Ze hebben ruimte nodig om te experimenteren.
-
'Verbeter aanpak seksueel geweld op hbo en wo'
'Verbeter aanpak seksueel geweld op hbo en wo'Om seksueel wangedrag in het hoger onderwijs beter te signaleren en te voorkomen, moeten onder meer de meld- en hulpprocedures verbeteren.